Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

«Εκταμίευση της 6ης δόσης μόνο αν πει το ‘ναι’ η τρόικα», λέει ο Β. Σόιμπλε

«Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να παρουσιαστούν συγκεκριμένοι αριθμοί που να αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από το πρόγραμμα στήριξης.
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Bild am Sonntag», ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται συγκεκριμένα στο νέο φόρο ακινήτων, αλλά είναι επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητά του. «Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλλει αυτόν τον χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει», λέει και υπογραμμίζει τη σημασία που έχει σήμερα η εμφάνιση αποτελέσματος από την ελληνική πλευρά: «Οι Έλληνες πρέπει παρουσιάσουν αριθμούς, οι οποίοι να επιβεβαιώνουν ότι είναι εντός του προγράμματος», τονίζει.
Στη συνέχεια, ο κ. Σόιμπλε, ξεκαθάρισε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση: «Όσο η αποστολή της τρόικας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επόμενη δόση, δεν θα πληρωθούν χρήματα», αναφέρει.
Κλείνοντας, ο κ. Σόιμπλε επικαλέστηκε τη νομική βάση για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα που έχει αναπτύξει και από το βήμα της Βουλής και σημείωσε σχετικά ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με σαφείς όρους. «Αυτοί διασφαλίζουν ότι είναι βοήθεια για αυτοβοήθεια, ώστε η Ελλάδα μία των ημερών να γίνει κύρια του προβλήματος χρέους της», αναφέρει.

Και νέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε συνέντευξή του στο Spiegel, κάνει και πάλι λόγο για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο κ. Zίχοφερ υπερασπίστηκε τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που έθεσε ζήτημα ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας ερχόμενος σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την
καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Μέχρι τώρα ξέρω τον Ρέσλερ ως ανεκτικό υπερασπιστή της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνει κανείς τις κακές εξελίξεις στην Ευρώπη και δεν θα προσπαθεί να βρει μια λύση» αναφέρει ο κ. Ζεεχόφερ. Ο ίδιος εύχεται να ευοδωθούν οι προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση και Βουλή δεν θέλουν ή δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μας αναγκάσουν οι χρηματαγορές να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Τότε θα πρέπει να είναι εφικτή ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
Επίσης, ο κ. Ζεεχόφερ, δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την άποψη της κ. Μέρκελ ότι «αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη» και απορρίπτει κατηγορηματικά τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. «Το πρόβλημα είναι η υπερχρέωση ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης και όχι το ότι οι Βρυξέλλες έχουν λίγες υπηρεσίες», λέει ο κ. Ζεεχόφερ ζητώντας να τερματιστεί η «περιττή συζήτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...