Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Μένουμε στο ευρώ, δεν πτωχεύουμε- Τρόϊκα: Τώρα αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο

«Αν δείτε προσεκτικά τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων και υπευθύνων εκπροσώπων της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα δείτε ότι υπάρχουν δύο σταθερά μηνύματα: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την Ευρωζώνη, αλλά και για πολλές άλλες χώρες και πέραν της Ευρωζώνης», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος.
Δεν έκανε όμως καμία αναφορά ο κ. Βενιζέλος, για τις αυξανόμενες προαναγγελίες εκ μέρους κορυφαίων στελεχών , εκτός του κ. Σόιμπλε, ότι η εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, θα συνοδευτεί από αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προκειμένου να επισπευσθούν τα μέτρα που προβλεπόντουσαν να ληφθούν τα επόμενα χρόνια. Η σαφής πλέον απαίτηση της τρόϊκα, είναι να προκύψουν έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και στις περικοπές δαπανών στο Δημόσιο. Επίσης, να απολυθούν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015 και να επεκταθεί η εργασιακή εφεδρεία στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
Οι κρίσιμες επαφές της Κυριακής
Την Κυριακή ο κ. Βενιζέλος έχει ιδιαίτερα κρίσιμες συναντήσεις με τα στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), θα μιλήσει στη γενική της συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το βράδυ συναντάται με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσία του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν.
Το κύριο περιεχόμενο των συναντήσεων είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου του Μνημονίου και η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής για το δεύτερο δάνειο του Μεσοπρόθεσμου. Να σημειωθεί ότι το κλίμα στη γενική συνέλευση του ΔΝΤ δεν είναι καλό , καθώς, σύμφωνα με τις διεθνείς ανταποκρίσεις υπάρχουν «έντονες διαφορές» μεταξύ των κρατών –μελών για τις αιτίες της οικονομικής κρίσης και τους τρόπους αντιμετώπισης της, με τους Αμερικανούς να ζητούν από τους Ευρωπαίους «αποφασιστικότερες» και «πιο ξεκάθαρες» κινήσεις. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να παρθούν νέα μέτρα, ώστε «να αποφευχθεί μια σοβαρότερη διάδοση της κρίσης».
Δηλώσεις Βενιζέλου
Στο μεταξύ ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε χθες ότι «η τρόικα επιστρέφει, η 6η δόση εκταμιεύεται και εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου». Σχολιάζοντας ότι συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στη διεθνή οικονομία και κυρίως εν μέσω αβεβαιότητας σε σχέση με την πορεία της Ευρωζώνης είναι αρνητικά για την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι «έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Θέλει, όμως, υπομονή
, επιμονή, σύστημα, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή».
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των επαφών του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «από τις συναντήσεις που είχα εδώ με πολλούς ομολόγους μου, από τη νέα συνάντηση που είχα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, από τις συναντήσεις που είχα με τον Ιταλό, τον Γάλλο, τον Βέλγο συνάδελφό μου, με ομολόγους μου από χώρες εκτός Ευρώπης, από τη συζήτηση που είχα με τον κ. Ντράγκι, το νέο Πρόεδρο της ΕΚΤ, προκύπτει ένα μήνυμα το οποίο είναι πολύ καθαρό: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέρος του ευρώ, μέλος της Ευρωζώνης». Πρόσθεσε επίσης:
«Τώρα που η Ελλάδα παίρνει πολύ σημαντικές, σκληρές αποφάσεις, τώρα που ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε νέες θυσίες πολύ σημαντικές, ανακτάμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας, δίνουμε απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Άρα, υπάρχει μια σειρά γεγονότων που ακολουθείται: Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται, εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πραγματικά βιώσιμο μακροπροθέσμως ελληνικό δημόσιο χρέος, μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό το σχέδιο είναι καθαρό και υφίσταται. Εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε εμάς ευθύνη».
Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...