Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ελλάδα-Ιταλία στο πλευρό της Αλβανίας

Έτοιμη η ευρωπαϊκή οικογένεια να την υποδεχθεί

«Η Ελλάδα έχει να παίξει και παίζει έναν ισχυρό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ολοκληρώνοντας την κοινή επίσκεψή του στην Αλβανία με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος χώρας.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συναντήσεών του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι τόσο εκείνος όσο και ο Ιταλός ομόλογός του απέστειλαν διπλό μήνυμα, για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας, αλλά και για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανταποκριθεί στα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως, σημείωσε, κατά τις επαφές του στα Τίρανα, διαπίστωσε τη στήριξη των δυο μεγάλων αλβανικών κομμάτων στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φράνκο Φρατίνι, μετά από το πέρας των συναντήσεών τους στην αλβανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για την Αλβανία και σημείωσε το ενδιαφέρον τόσο των ευρωπαίων εταίρων όσο και της Ελλάδας και της Ιταλίας, ως φίλων και γειτόνων, για τις εξελίξεις στη χώρα.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η Αλβανία διαθέτει τις δυνατότητες να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά χρειάζονται εντατικές μεταρρυθμίσεις και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ίδια για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και παρατήρησε ότι με αυτά θα κριθεί και η Αλβανία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που διαβιούν στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την Αλβανία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι τόνισε στις δηλώσεις του ότι «σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κερδίσουμε έδαφος, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ειδικότερα, υπογράμμισε τον ρόλο που θα διαδραματίσουν σε αυτή την προσπάθεια τα αλβανικά κόμματα και τα κάλεσε να διαμορφώσουν ένα «Σύμφωνο για την Ευρώπη», το οποίο θα διευκολύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για πολιτική συναίνεση επί του θέματος.

Σημειώνεται, ότι η κοινή επίσκεψη των κ.κ. Λαμπρινίδη και Φρατίνι στα Τίρανα και οι επαφές τους με τον Πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Εντμόντ Χατζινάστο καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του συνόλου των αλβανικών ΜΜΕ τα οποία κάλυψαν με εκτενή ρεπορτάζ τις συναντήσεις.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η σημερινή επίσκεψη των δυο υπουργών στα Τίρανα βασίστηκε σε σχετική πρόταση που είχε υποβάλει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον περασμένο Ιούνιο και αφορούσε στην ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση υποβοήθησης της άρσης του αδιεξόδου στην Αλβανία.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...