Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μπουλούτας: «Η Marfin Bank μπορεί να διαχειριστεί την κρίση»

      
Μπουλούτας:  «Η Marfin Bank μπορεί να διαχειριστεί την κρίση»Ο όμιλος Marfin Popular Bank «μπορεί να διαχειριστεί την ελληνική κρίση χωρίς νέα κεφάλαια», δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ευθύμιος Μπουλούτας, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι οικονομικές συνέπειες της έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί «είναι ηπιότερες από ότι αρχικά αναμενόταν».


Ο κ. Μπουλούτας επεσήμανε ότι «υπάρχουν μεθοδολογίες αύξησης των εποπτικών κεφαλαίων με μείωση στοιχείων ενεργητικού. Ο όμιλος δεσμεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά τα αποτελέσματα των test stress για μείωση του ενεργητικού τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι δάνεια, μπορεί να είναι και ομόλογα. Επομένως υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των δεικτών της τράπεζας» χωρίς την άντληση κεφαλαίων από τους μετόχους.

Πρόσθεσε ότι «ο Όμιλος προχωρεί και στην έκδοση ομολόγων, ένα από τα θέματα της σημερινής γενικής συνέλευσης, τα οποία ονομάζονται ενισχυμένου κεφαλαίου», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κύπρο είπε ότι οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία θα πάρουν λίγο χρόνο διότι θα πρέπει να προηγηθούν κάποιες προεργασίες και θα χρειαστούν μεγάλα κεφάλαια μέχρι τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στην αγορά.

Ερωτηθείς για την έκθεση στην Ελλάδα είπε ότι ο όμιλος «έχει υιοθέτηση μια στρατηγική που στηρίζεται σε δύο πυλώνες όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Πρώτο στη σταδιακή απομόχλευση από το κομμάτι του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα. Πριν από τρία χρόνια η Marfin είχε 50% έκθεση στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 45% ενώ έχει αυξηθεί αντίστοιχα το χαρτοφυλάκιο στην Κύπρο και σε διεθνές επίπεδο».

Δεύτερον, «στην Ελλάδα εστιάστηκαν στο υγιές κομμάτι εμβαθύνοντας τις σχέσεις με τους πελάτες και βελτιώνοντας την κερδοφορία. Το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα ανέρχεται €12 δις από το σύνολο των €26,6 δις του ομίλου».

Τα δάνεια επίσης προς επιχειρήσεις είναι 68% δίνοντας καλύτερο μήνυμα για το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας διότι με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια, τα καταναλωτικά δάνεια είναι σημαντικά χαμηλότερης εξασφάλισης.

Σχολιάζοντας τις απανωτές υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και ως αποτέλεσμα τούτου των κυπριακών τραπεζών είπε ότι "«ι διεθνείς οίκοι μετά το 2008 λαμβάνουν υπόψη και πράγματα που έχουν σχέση με την αγορά είπε τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη χαμηλή υποβάθμιση».

Απέδωσε τις συνεχείς υποβαθμίσεις στο ότι τα κυπριακά ομόλογα διαπραγματεύονται στην διεθνή αγορά με ένα spread το οποίο δεν συνάδει με την αξιολόγηση της Κύπρου.

Οι μέτοχοι της Marfin ενέκριναν απόψε την παραχώρηση νέων αξιογράφων κεφαλαίου ύψους €738 εκ., σε μια «ζωντανή» έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων που αναλώθηκε κυρίως σε απαντήσεις προς τους ομολογιούχους της τράπεζας.

Η συνέλευση ενέκρινε επίσης την αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από €1,87 δισ. διαιρεμένο σε 2,2 δισ. μετοχές σε €2,47 δισ. διαιρεμένο σε 2,9 δισ. μετοχές.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...