Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η τρόικα «κλειδώνει» τα μέτρα


Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε να εξειδικεύσει τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, περιμένοντας, προφανώς, την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο. Ο αντιπρόεδρος είπε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο. 'Όμως πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα αποφάσεων και ουσιαστικά μπορούν να συμπεριλάβουν τα πάντα. Λογικά οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.
Ουσιαστικά ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που φέρουν την τρόικα να ζητεί δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, κλείσιμο ΔΕΚΟ, αλλαγές στο ασφαλιστικό και νέα εισπρακτικά μέτρα. Έσπευσε όμως να επιβεβαιώσει το κακό, το απαξιωτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί γενικώς για την Ελλάδα. «Αμφισβητείται αν η Ελλάδα ως κοινωνία και έθνος έχει την πραγματική βούληση να κάνει όλα όσα μπορεί για να ανακτήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.» Μάλιστα εγκάλεσε τον Α. Σαμαρά για ανευθυνότητα, τονίζοντας πως έχει ενημέρωση αντίστοιχη του πρωθυπουργού: «Δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι θα αντιμετωπίσει μπροστά του αν νομίζει ότι θα γοητεύσει με ένα πρόγραμμα που δεν έχει σχέση με όσα κυριαρχούν ως απόψεις στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους.» Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε πολιτικούς, συνδικαλιστές και δημοσιογράφους που καλούν τους πολίτες σε ανομία. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε, που στην Ευρώπη θεωρούν ότι το τέλος ακινήτων δεν έχει την απόδοση που αναμένει η κυβέρνηση.
Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να παραμείνουμε στον πυρήνα της Ευρωζώνης και να σταματήσει η ταπείνωση της χώρας, πρέπει να πάρουμε τρεις αποφάσεις.

  • Πρώτον να πετύχουμε πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους.
  • Δεύτερον να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μην παράγουμε χρέος.
  • Τρίτον πρέπει να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στη χώρα να είναι ανταγωνιστική.
«Η Κυβερνητική Επιτροπή διαμόρφωσε ένα «καθαρό πλαίσιο» για τη συζήτηση με την τρόικα. Πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές που όλες περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτές οι πολιτικές θα εξειδικευτούν, ενώ θα επιταχυνθεί η εφαρμογή μέτρων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.»
Αναφερόμενος στο δημόσιο, απέφυγε να μιλήσει άμεσα για απολύσεις. Είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία θα μειώσουν το δημόσιο. Είναι και αίτημα που έρχεται από τη βάση της κοινωνίας.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...