Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ευ. Βενιζέλος: Σκληρό πρόγραμμα με θυσίες για τη νέα γενιά


Ευ. Βενιζέλος: Σκληρό πρόγραμμα με θυσίες για τη νέα γενιά

Δραματικούς τόνους για να περιγράψει την βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποίησε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο δυσβάστακτο δημόσιο χρέος και το γεγονός ότι κάθε χρόνο το χρέος αυξάνεται, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός.

«Συνεχίζουμε να παράγουμε ελλείμματα, είπε, δίνοντας έμφαση στα πρωτογενή ελλείμματα, δηλαδή το έλλειμμα όπως υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των ποσών που δίνονται για τοκοχρεωλύσια».

«Ετσι», συνέχισε ο υπουργός, «αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα που έχει θυσίες, και κυρίως θυσίες για τη νέα γενιά».

Αυτό είναι το δράμα της χώρας, είπε.

Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα είναι αναγκαία, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών, τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, λέγοντας ότι «θα υποστούμε και άλλες θυσίες» και σημείωσε πως «δεν έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο κίνδυνος, να πάψει να λειτουργεί το σύστημα, να πάψει να λειτουργεί η εθνική οικονομία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε με επικριτικά σχόλια στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι για να παρουσιάσει τις προτάσεις του στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να κερδίσει εκλογές και σημείωσε ότι το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε από τις εκλογές.

Στην Ευρώπη «δεν υπάρχει αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Δεν τους τρομάζουν οι εκλογές. Στην Ευρώπη γίνονται εκλογές, υπάρχουν συνασπισμοί που κυβερνούν. Το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση δημοκρατικά. Θα πάει ο κ. Σαμαράς να προβάλει τις ιδέες του. Να πάει, αλλά πρέπει να του δώσει εντολή ο ελληνικός λαός την οποία εμείς θα σεβαστούμε. Προς το παρόν έχει δώσει εντολή στο ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει μέχρι το 2013. Η ιστορία διδάσκει ότι αν και δημοκρατικά, πάρα πολλές φορές οι λαοί επιλέγουν το αδιέξοδο», σημείωσε.

«Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ρευστότητα, και η πλήρης και επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος θα ενισχύσει τη ρευστότητα», σημείωσε.

«Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο, είπε και προσέθεσε ότι χωρίς έλεγχο από την τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να πάρουμε και συμπληρωματικά μέτρα».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το τέλος που επιβλήθηκε στα ακίνητα είναι «βαρύ αλλά δίκαιο».

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν στο πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2014, γιατί το παλιό πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2013», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσέθεσε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το καθήκον μας απέναντι στους εταίρους μας», ενώ εκτίμησε ότι το 2012 θα έχουμε 3 δισ. ευρώ πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της Ευρωζώνης, τόνισε και συμπλήρωσε πως αναγνωρίζουμε και τιμούμε τη δέσμευση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Τέλος, ο υπουργός είπε ότι τα κριτήρια για τα νέα μέτρα θα είναι τρία:

- Η σωτηρία της χώρας χωρίς πολιτικό κόστος,

-Οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες για τους πολίτες και

- Η ανάσχεση της ύφεσης με την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Κόντρα Βενιζέλου, Τσίπρα και Καρατζαφέρη στη Βουλή για τα νέα μέτρα
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τα νέα μέτρα.

«Ακούσαμε μια διατριβή με πολλά μοιρολόγια, αλλά τίποτα επί της ουσίας», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Η χώρα είναι σε πτώχευση, αυτή είναι η αλήθεια».

Απαντώντας ο κ.Βενιζέλος, στις αντιρρήσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη για την εφαρμογή του φόρου στα ακίνητα είπε χαρακτηριστικά: «Αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, δεν πρόκειται να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011, ούτε να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2012».

Υπεραμύνθηκε μάλιστα του φόρου στα ακίνητα, λέγοντας ότι το μέτρο είναι εκτός φορολογικού μηχανισμού, είναι «βαρύ», αλλά και «αναλογικό» και «δίκαιο», διότι «πιάνει όλη την ακίνητη περιουσία, παράνομη και νόμιμη».
Μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξήγησε ότι είναι αντίθετος στο νέο μέτρο, γιατί υπάρχουν άλλοι τρόποι να βρεθούν τα έσοδα.

«Πηγαίνετε στο Πασαλιμάνι να μετρήσετε τα κότερα. Έχουμε σαν χώρα τα περισσότερα κότερα, γιατί όταν πέσατε σε επώνυμους κάνατε την πάπια», είπε και πρόσθεσε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «πρέπει όλοι να πιάσουμε τα κάρβουνα με τα χέρια τους», ενώ εγγυήθηκε για άλλη μια φορά την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών και στον πρωθυπουργό, που κατηγόρησε ότι κρύβεται, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεοκοπία και κατά μεγάλη πιθανότητα πλέον και στη συντεταγμένη χρεοκοπία.

«Το κίνημα "δεν πληρώνω" ξεκίνησαν οι μεγαλοεφοπλιστές, οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, οι ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης που δεν πλήρωσαν για δεκαετίες, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική τους επιρροή. Να κόψετε το ρεύμα σε όσους έχουν κλέψει 30 δις και δεν μπορείτε να τους τα πάρετε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι δεν έχει λαϊκή εντολή να λαμβάνει τα μέτρα στα οποία προχωρά, αλλά την υφάρπαξε και την έκλεψε - όπως είπε - όταν το 2009 ο πρωθυπουργός έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και έταζε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές σχολίασε «είπατε ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αλλά το μεγαλύτερο δράμα είναι να οδηγούμαστε δημοκρατικά στο αδιέξοδο. Το μεγαλύτερο δράμα είναι όταν καταργείται η δημοκρατία».

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις τράπεζες

Η Βουλή ενέκρινε την Τετάρτη επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης EFSF, που ουσιαστικά καθιστά το μηχανισμό πιο ευέλικτο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ψήφισή του κατ' άρθρον.

Οι αλλαγές στο EFSF, που ενισχύουν την ουσιαστική χρηματοδοτική δυνατότητά του στα 440 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια και των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης για να τεθούν σε ισχύ.

Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις» είχε ενταχθεί και τροπολογία για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...