Στην πρακτική της «επικήρυξης» επιχειρήσεων και φορολογούμενων, οφειλετών του Δημοσίου προχωράει η κυβέρνηση. Δικηγόροι και ελεγκτικές εταιρείες, θα συνάπτουν εξάμηνες συμβάσεις με το Δημόσιο και θα βγαίνουν στο κυνήγι οφειλετών που χρωστούν «κατά προτίμηση» άνω των 150.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται και «καταδίωξη» μικρότερων ποσών. Η αμοιβή τους θα κυμαίνεται από 200 έως 1000 ευρώ για κάθε υπόθεση ελέγχου ενώ η ανάθεση των υποθέσεων θα γίνεται από την Επιχειρησιακή Μονάδα της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που θα εκτελεί χρέη μεσάζοντα.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η Επιχειρησιακή Μονάδα της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων θα παίρνει τις προς έλεγχο υποθέσεις από τις Δημόσιες υπηρεσίες και θα τις παρουσιάζει -τουλάχιστον μια φορά το χρόνο- στους ελεγκτές. Αυτοί θα εκδηλώνουν προτίμηση για κάθε υπόθεση που ενδιαφέρονται και θα γίνεται ανάθεση, στην εταιρεία που θα επιλέξει η Επιχειρησιακή Μονάδα. Όπως αναφέρεται θα είναι για χρωστούμενα "κατά προτίμηση άνω των 150.000 ευρώ" κάτι που σημαίνει ότι στο στόχαστρο θα μπουν και οφειλέτες που χρωστούν λιγότερα χρήματα.
Στόχος των εταιρειών θα είναι αν δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή.
Προϋπόθεση για μια εταιρεία να αναλάβει την είσπραξη οφειλών είναι αυτή και το προσωπικό της να μην σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την επιχείρηση ή το πρόσωπο του οφειλέτη και να μην αναλάβουν υποθέσεις του για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών μετά την ημερομηνία λήξης της σύμβασης.
Η πληρωμή των εταιρειών
Με τέσσερα διαφορετικά κριτήρια θα γίνεται η πληρωμή των εταιρειών που αναλαμβάνουν το κυνήγι των οφειλετών.
Εαν η υπόθεση τελειώσει χωρίς να υπάρξει είσπραξη η κάποια πληροφορία για περιουσιακό στοιχείο, θα εισπράττει πάγια αποζημίωση 200 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.
Εαν η υπόθεση τελειώσει χωρίς να υπάρξει είσπραξη αλλά υπάρξει κάποια πληροφορία για περιουσιακό στοιχείο ή που θα βοηθήσει σε μελλοντικούς ελέγχους, θα εισπράττει πάγια αποζημίωση 500 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.
Εάν η υπόθεση τελειώσει με είσπραξη μέρους η συνόλου της οφειλής θα εισπράττει πάγια
αποζημίωση 1.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.
Enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου