Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

«Όχι» στη φορολόγηση της φτώχειας


thumb

Κλιμακώνει την αντίδρασή του το ΚΚΕ όσον αφορά το κάλε­σμα για ανυπακοή στα χαρά­τσια, ενώ χθες οι δυνάμεις του πραγμα­τοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με γενικό σύνθημα «Ξεση­κωθείτε».
Ο Περισσός επιμένει να καλεί σε «οργανωμένη άρνηση πληρωμής» και μάλιστα όχι μόνο από εκείνους που δεν έχουν ή θα πρέπει να στερηθούν κάποια βασική ανάγκη τους για να πληρώ­σουν, αλλά ακόμη κι από εκείνους που έχουν, σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Παρά τη δικαιολογημένη ανησυ­χία και απορία, πάντως, που έχουν εκ­φράσει πολλοί ψηφοφόροι και φίλοι του κόμματος τις τελευταίες μέρες για το πώς μπορούν να γλιτώσουν από τις ακραίες συνέπειες που θα έχει η μη συμμόρφωση με τα μέτρα (λόγω αδυ­ναμίας ή πολιτικής στάσης), το ΚΚΕ ουσιαστικά καλεί τον λαό σε μια μαζική πολιτική στάση που θα μπορέσει να ακυρώσει στην πράξη το μέτρο. «Ο κα­θένας να νιώσει ότι δεν είναι ο μόνος και ότι δεν είναι μόνος του. Όσο πιο μα­ζικό είναι το κίνημα τόσο πιο αποτελε­σματικό θα γίνει». Δεν μιλάει για νομικά «παραθυράκια» που θα επιτρέψουν την αποφυγή των κυρώσεων. Στο κάτω κάτω, προειδοποιεί ο Περισσός, έρχονται και άλλα χαράτσια, αν πληρωθεί αυτό.
Στην πραγματικότητα το ΚΚΕ δεν εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στις εισφορές και το ειδικό τέλος ακι­νήτων, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως θεωρεί το Σύνταγμα θεματοφύλακα της «αστικής νομιμότητας» στο όνομα της οποίας σήμερα περνούν νόμοι άδικοι για τον λαό και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέει είναι ότι τα εν λόγω χαράτσια είναι εξ ορισμού άδικα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, γιατί επι­βάλλονται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών και της πλου­τοκρατίας, και ότι μπροστά μας έχουμε έναν ακόμη εκβιασμό, ο οποίος πρέπει πάση θυσία να αποκρουστεί.
Ο Περισσός θεωρεί ότι είναι μια στιγ­μή όχι απλώς για να εκφραστεί έμπρα­κτα η κοινωνική αγανάκτηση, αλλά για να ξεκινήσει ένας αποτελεσματικός αγώνας - «κρίκος της γενικευμένης πα­ρεμπόδισης της πλήρους χρεοκοπίας του μεγαλύτερου μέρους του λαού». Ενδεικτική θεωρεί άλλωστε την ανη­συχία της κυβέρνησης όπως εκδηλώ­θηκε τις τελευταίες μέρες μεταξύ άλ­λων και με το τηλεφώνημα Βενιζέλου στην Αλέκα, όπου σύμφωνα με την ίδια της μετέφερε την εκτίμηση του
Ecofin ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να καταβάλει τα τέλη» κι επομένως υπάρχει ρίσκο όχι μόνο για τη δόση, αλλά για ολόκληρο το πακέτο.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί το χαρά­τσι μέσω της ΔΕΗ να σταθεί απαρχή για ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες. Ενδεικτικά, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ μιλά για τη δημιουργία ενός «παλ­λαϊκού κινήματος, οργανωμένου απ’ τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις, τις λαϊκές επιτροπές στις συνοικίες κ.λπ.».
Και ακόμη παραπέρα: σε καλό κλί­μα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτό­πουλο, με την ολοκλήρωση της οποίας η Αλέκα δήλωσε: «Εμείς στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που παίρνεται και συμμετέχουμε ενεργητικά»…
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...