Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Süddeutsche Zeitung: Κούρεμα χρέους για Ελλάδα ή κραχ όπως το 1929

 
Οι αγορές οσφραίνονται ότι πλησιάζει η χρεοκοπία της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό θα γραφτεί στην ιστορία με τα ίδια μελανά χρώματα, όπως η Μαύρη Παρασκευή του Οκτωβρίου 1929(η μέρα που ξεκίνησε το παγκόσμιο οικονομικό κραχ)
Ακόμα κι αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει τα πάντα για να έχει την εύνοια των δανειστών του σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, μπορεί στο τέλος η απάντηση της τρόικας να είναι αρνητική. Διότι η Ελλάδα δεν προχωράει στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, στις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται ήδη στην κατεύθυνση μίας μεγάλης επιχείρησης διάσωσης των τραπεζών στη Γερμανία. Η καγκελάριος Μέρκελ το γνωρίζει: Εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση στην Αθήνα, θα ξεσπάσει όλεθρος. Εάν η χώρα χρεοκοπήσει και βγει από την Ευρωζώνη, θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα φυγή κεφαλαίων, κύμα χρεοκοπιών και υπερπληθωρισμό. Η αξιοπιστία του ευρώ θα κλονιστεί και ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι τεράστιος.

Η πολιτική δεν περιορίσε την εξάρτησή της από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση της Lehman. Οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν (too big to fail). Η μοίρα τους με τα κράτη της Ευρωζώνης είναι κοινή. Είτε θα επιβιώσουν μαζί είτε θα πεθάνουν μαζι.

Ασχέτως εάν αρέσει στις κυβερνήσεις και στους ψηφοφόρους τους, τώρα βοηθάει μόνο ένα: Να σωθεί, ό,τι μπορεί να σωθεί. Με ενωμένες δυνάμεις είναι δυνατόν να γίνει. Χωρίς επεμβάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και χωρίς παραίτηση τμήματος της εθνικής κυριαρχίας δεν γίνεται.

Το κόστος για μία βιώσιμη λύση είναι μεγάλο,όμως ακόμη πιο μεγάλο θα ήταν το κόστος μίας ανεξέλεγκτης κατάρρευσης της Ελλάδας, με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα ακολουθούσαν.
Οι οικονομολόγοι έχουν ήδη προτείνει τη σωστή λύση: Στήριξη των κρατών που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και ικανότητα πληρωμών, και κούρεμα χρέους στα κράτη με αδυναμία πληρωμών, βλέπε Ελλάδα. Και παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες
διαθέτουν επαρκές κεφάλαιο για να αντέξουν την χρεοκοπία της Ελλάδας.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...