Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ως «εθνικός ηγέτης» θα εμφανιστεί ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

              
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τους συνεργάτες του για την προετοιμασία της ομιλίας του στις παραγωγικές τάξεις αλλά και της παρουσίας του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο.

Το ηγετικό επιτελείο αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμφάνιση του κ. Σαμαρά λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Θεωρούν ότι έχει δημιουργηθεί προσμονή και αυξημένες απαιτήσεις για την εμφάνισή του και ότι είναι ευκαιρία να «καθαρίσει το πολιτικό τοπίο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως λένε οι συνεργάτες του, «θα εμφανισθεί με την βεβαιότητα και την υπευθυνότητα του αυριανού πρωθυπουργού». Η επιπλέον δυσκολία είναι ότι θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχαν στο επίκεντρο την Ελλάδα και οι οποίες κορυφώθηκαν με την τηλεδιάσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας.

«Ο κ. Σαμαράς δεν θα εμφανισθεί μόνο ως ο βέβαιος επόμενος πρωθυπουργός αλλά και ως εθνικός ηγέτης», λέει στέλεχος του κόμματος και εξηγεί: «Ο πρόεδρος της ΝΔ θα στείλει μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν συζητιέται και ότι θα πρέπει να σταματήσει η δημιουργία αρνητικού κλίματος για τη χώρα ενώ θα επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι ανέχεται και επιτείνει αυτό το κλίμα για να ασκεί εκβιασμό στο εσωτερικό προκειμένου να περνά τα σκληρά μέτρα της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει στις επικρίσεις που έχει δεχθεί και δέχεται τόσο για την άρνησή του να προσφέρει συναίνεση όσο και για την συνεπή απόρριψη του Μνημονίου.

Θα συμπληρώσει το μήνυμά προς τους διεθνείς παράγοντες ότι αποδέχεται τους βασικούς στόχους της μείωσης του χρέους και του ελλείμματος και μάλιστα εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αλλά ότι διαφωνεί κάθετα με την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Θα επαναλάβει με έμφαση ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου που τώρα πια περιλαμβάνει και μερική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας προκειμένου αφενός να είναι διαχειρίσιμο και αφετέρου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης.

Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι «πρέπει να μπει ένα όριο στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα αναπτύξει την δική του πρόταση διακυβέρνησης». Στην επαναδιαπραγμάτευση θα υπάρχει το αίτημα για πίστωση χρόνου έτσι ώστε πρώτα να μηδενιστεί το έλλειμμα -και μάλιστα σύντομα- και ακολούθως η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο πυρήνας της πρότασής του είναι η σημαντική μείωση της φορολογίας, έτσι ώστε να προκληθεί θετικό σοκ που θα ενεργοποιήσει ξανά την οικονομία και την κοινωνία καθώς επίσης και ο ρόλος των δημοσίων επενδύσεων. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει υπό το βάρος της πολιτικής της και ότι αυτό θα ενισχύσει και την ανάγκη αναθεώρησής της. Επιπλέον ότι μία κυβέρνηση με νωπή και δυνατή λαϊκή εντολή δεν θα μπορέσει να την περιφρονήσει η δημοκρατική Ευρώπη.

Γι’ αυτό θα προβάλλει με έμφαση πια την ανάγκη για άμεση διεξαγωγή εκλογών και ακολούθως θα ζητήσει από το εκλογικό σώμα αυτοδυναμία και ισχυρή εντολή για να μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιό του.

Φυσικά στην ομιλία του και περισσότερο στην συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Κυριακή θα δώσει απαντήσεις και για τα τρέχοντα ζητήματα. Θα ταχθεί με κατηγορηματικότητα εναντίον της επιβολής του τέλους στα ακίνητα όπως και της πρόσφατης αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση και θα αναπτύξει τα δικά του «ισοδύναμε μέτρα» για να καλυφθεί το έλλειμμα. Φυσικά θα απαντήσει και στις αιτιάσεις του υπουργού Οικονομικών για το ανεδαφικό της πρότασης της ΝΔ για μείωση της φορολογίας.

Επίσης θα ταχθεί κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και των περαιτέρω μειώσεων των μισθών, ενώ θα διαχωρίσει την θέση του από τον τρόπο με τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο.

Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η δική του πρόταση δεν περιλαμβάνει απολύσεις μετά την λήξη της περιόδου της εφεδρείας. Θα στραφεί κατά των συντεχνιών στο δημόσιο τομέα και κατά των ακραίων κινητοποιήσεων ενώ θα προσφέρει κάλυψη στις ειρηνικές διαμαρτυρίες των πολιτών που θίγονται.

Ξεχωριστό θέμα της ομιλίας του θα αποτελέσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που επισπεύδονται μετά τις πρόσφατες πιέσεις της τρόικας προς την κυβέρνηση. Η γενικότερη θέση του είναι ότι θα πρέπει οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνονται με προσοχή και να μην συνιστούν ξεπούλημα λόγω της εξαιρετικά χαμηλής χρηματιστηριακής τους αποτίμησης.

Οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι θα αναπτύξει και συγκεκριμένες θέσεις της ΝΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας -π.χ. οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εκχώρηση δικαιωμάτων σε αιγιαλούς- που πέρα από τα έσοδα θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και θα ενεργοποιήσουν την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει σημειώματα από τους τομεάρχες του εδώ και ημέρες για να ενσωματώσει τις προτάσεις τους στην ομιλία του την οποία δουλεύει με τους βασικούς του συμβούλους στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού όσο και στην οικία του.

Στην ομιλία του στο «Βελλίδειο» είναι πιθανόν να εμφανισθεί το βασικό πολιτικό του σύνθημα, ενώ για την συνέντευξη μέχρι πρότινος αναζητείτο επικοινωνιακό εύρημα παρόμοιο με το περυσινό που είχε ξεκινήσει με προβολή προεκλογικών δηλώσεων του πρωθυπουργού για να καταδείξει την κυβερνητική ασυνέπεια λόγων και έργων.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...