Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας»


Γ. Παπανδρέου: «Πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας»

Το καθήκον σωτηρίας της χώρας υπερέχει της προσωπικής έδρας του καθενός στη Βουλή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά την εξαγγελία του νέου φόρου στα ακίνητα, την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη. Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν τα μέτρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο λαός μάς έδωσε εντολή να βγούμε από την κρίση, να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια, στην οποία δεν την βάλαμε εμείς».

«Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν δίνουμε καμία σημασία στο πολιτικό κόστος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να γίνει «το τελευταίο σπριντ» για να κλειδώσει η συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια.
«Πρέπει να κατανοήσουμε πόσο αναγκαίο είναι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», επανέλαβε.
«Εφόσον οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου εφαρμοστούν η Ελλάδα θα αποκτήσει άλλη προοπτική» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση και η Κ.Ο. πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της και να τηρήσει το σκέλος των δεσμεύσεων που αφορούν τη χώρα. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλους συμβιβασμούς και παράλληλα τόνισε ότι δεν δέχεται να αμφισβητείται το θάρρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε λάθη και καθυστερήσεις, απέδωσε ωστόσο τα προβλήματα στην εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων στις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή είναι η δημόσια διοίκησή μας».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πολιτικό και θεσμικό έλλειμμα που παρατηρείται στην ευρωζώνη και στο πλαίσιο αυτό είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι έλληνες πολίτες που ζουν ένα δράμα τα τελευταία δύο χρόνια συμβάλλουν στη μάχη για μια συνεκτική Ευρώπη.

Ενόψει των αποφάσεων που θα κληθεί για μια ακόμη φορά να πάρει το κοινοβούλιο ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε προς τους βουλευτές ότι «κανείς δεν θα επιτρέψει να θέσουμε σε κίνδυνο τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου».
Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και δήλωσε ότι «οι εκλογές δεν είναι λύση και θα γίνουν το 2013» ενώ για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «καλλιεργεί παραμύθια αντί για προτάσεις» και ότι με τη στάση της στην ουσία μας οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ.

Ευ. Βενιζέλος: «Αν χαθεί αυτός ο πόλεμος θα αλλάξει πρόσωπο η χώρα»
Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών κ. Βενιζέλος ο οποίος υπογράμμισε ότι «καλούμαστε να διαχειριστούμε μία κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη στην οποία η Ελλάδα είναι ένας πολύ μικρός συντελεστής». Με βάση αυτό ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει να επιλέξει μεταξύ της θωράκισης και της ασφάλειας της χώρας από τη μία πλευρά, και της έκθεσης σε κινδύνους που τώρα δεν είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού από την άλλη.
Διέψευσε εκ νέου τις πληροφορίες για διαφωνία και σύγκρουση με την τρόικα λέγοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο διαφωνίας για τις διαρθρωτικές αλλαγές».
Αφησε δε αιχμές κατά συναδέλφων στο υπουργικό συμβούλιο οι οποίοι τον κατηγόρησαν για απόπειρα μπλόφας στις συζητήσεις με τους δανειστές λέγοντας σχετικά ότι «δεν μπλοφάρει κανείς και αν κάποιος νομίζει ότι οι συζητήσεις αυτές είναι χαρτοπαιχτικού χαρακτήρα δεν έχει συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης». Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος μίλησε και πάλι για ένα κολασμένο δίμηνο, μεταξύ άλλων, και λόγω των αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε 17 κοινοβούλια της ΕΕ που καλούνται να επικυρώσουν στο προσεχές διάστημα την επέκταση των αρμοδιοτήτων του EFSF.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αν χαθεί αυτός ο πόλεμος θα αλλάξει πρόσωπο η χώρα και το συσσωρευμένο εθνικό κεφάλαιο θα απαξιωθεί». Για τον λόγο αυτό ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, τους επισήμανε ότι όλα αυτά δεν συνιστούν κινδυνολογία και εκβιαστικά διλήμματα, παρά αναγκαίες αποφάσεις με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα σε ώρα «κρίσιμη και ιστορική».
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...