Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Νόμιμες οι δολοφονίες γυναικών;‏


Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Η Σάμπα παντρεύτηκε τον άντρα που αγάπησε και γι’ αυτό ο ίδιος της ο πατέρας την πυροβόλησε στο κεφάλι, τη στοίβαξε σε μια σακούλα και την πέταξε στο ποτάμι. Αφέθηκε, όμως, ελεύθερος εξαιτίας ενός κενού στην πακιστανική νομοθεσία που επιτρέπει στους άντρες να διαπράττουν τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής». Η Σάμπα επέζησε από θαύμα και άναψε μια σπίθα ελπίδας για να απαγορευτεί επιτέλους αυτή η μεσαιωνική πρακτική! Μας μένουν τρεις ημέρες για να τη βοηθήσουμε.
Η ιστορία της Σάμπα έγινε ντοκιμαντέρ που τώρα είναι υποψήφιο για Όσκαρ. Ο Πακιστανός
πρωθυπουργός μόλις υποσχέθηκε να δώσει τέλος στα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα και, σύμφωνα με πηγές, ζήτησε από την κόρη του Μαριάμ να συμμετάσχει στη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Όμως, πολλοί ακτιβιστές φοβούνται ότι το νομοσχέδιο δε θα περάσει, εκτός αν συνεχιστεί η δημόσια πίεση και δυναμώσει ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί εν όψει των Όσκαρ.
Ας συγκεντρώσουμε 1.000.000 υπογραφές πριν τα Όσκαρ της Κυριακής, για να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση και να κρατήσουμε την ιστορία της Σάμπα στη διεθνή επικαιρότητα. Στη συνέχεια, θα παραδώσουμε τις υπογραφές μας απευθείας στον πρωθυπουργό και θα τον στηρίξουμε για να περάσει έναν ισχυρό νόμο. Υπόγραψε και διάδωσέ το παντού, πριν χάσουμε αυτήν την ευκαιρία:

https://secure.avaaz.org/el/pakistan_end_honour_killing_loc_el/?blfQQeb&v=73294&cl=9541834493

Κάθε 90 λεπτά, μια γυναίκα δολοφονείται στο όνομα της τιμής. Παρόλο που, το 2004, το Πακιστάν ψήφισε νόμο εναντίον αυτών των ανθρωποκτονιών, το 70% των δραστών γλιτώνουν τη φυλακή, επειδή ο νόμος περιέχει το παραθυράκι της «συγχώρεσης». Αν θεωρηθεί πως μία γυναίκα «ντροπιάζει» την οικογένειά της (είτε αρνούμενη να τελέσει αναγκαστικό γάμο είτε κοιτάζοντας κάποιον άντρα ή ακόμη και πέφτοντας θύμα βιασμού), τότε οποιοσδήποτε άντρας έχει δικαίωμα να τη σκοτώσει, με την προϋπόθεση ότι έχει τη συγχώρεση κάποιου μέλους της οικογένειάς της! Οι τοπικές κοινωνίες που προστατεύουν την τιμή τους θεωρούνται αξιοπρεπείς. Όμως, αυτές οι δολοφονίες δεν αφορούν στην τιμή, αλλά στην αντιμετώπιση των γυναικών σαν ιδιοκτησία. Και το παραθυράκι της «συγχώρεσης» δίνει το δικαίωμα στους άντρες να σκοτώνουν γυναίκες και κορίτσια.

Είχε κατατεθεί στο παρελθόν ένα νομοσχέδιο για να καταργηθεί η «συγχώρεση», αλλά έμεινε στο συρτάρι, αφού δεν το στήριξε κανένα κορυφαίο μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός, ενώ ποτέ πριν δεν είχε κάνει κάτι για αυτά τα εγκλήματα, τώρα υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις για να τα σταματήσει. Σε αυτήν την προσπάθεια μάλιστα συμμετέχει και η κόρη του που θεωρείται διάδοχος του πολιτικού του κόμματος. Όμως, θα υπάρξουν αντιδράσεις και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο η διεθνής δημοσιότητα μπορεί να δώσει στη Σάμπα, τη Μαριάμ και τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών στο Πακιστάν τη στήριξη που χρειάζονται για να αλλάξουν το σύστημα.
Μας μένουν τρεις ημέρες για να δείξουμε στο πακιστανικό Κοινοβούλιο ότι όλος ο κόσμος έχει τα βλέμματα στραμμένα πάνω τους και ότι δε θα κάνουμε πίσω μέχρις ότου καταργηθεί επιτέλους η «συγχώρεση» για τα εγκλήματα τιμής. Ας φροντίσουμε να δυναμώσει το ενδιαφέρον για την ιστορία της Σάμπα εν όψει των Όσκαρ και, στη συνέχεια, ας παραδώσουμε την έκκλησή μας στην πακιστανική κυβέρνηση. Υπόγραψε τώρα και διάδωσέ το παντού:

https://secure.avaaz.org/el/pakistan_end_honour_killing_loc_el/?blfQQeb&v=73294&cl=9541834493

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όταν ο πυροβολισμός της δεκαπεντάχρονης Μαλάλα Γιουσαφζάι από τους Ταλιμπάν εξόργισε ολόκληρο τον κόσμο, 1.000.000 από εμάς απαιτήσαμε από την πακιστανική κυβέρνηση να εκπληρώσει το όνειρό της Μαλάλα για πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Αφού παραδώσαμε το ψήφισμά μας απευθείας στον πρόεδρο του Πακιστάν, εκείνος επιδότησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 3.000.000 παιδιά. Αυτά συμβαίνουν όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας! Τώρα, ας σταθούμε στο πλευρό των θαρραλέων γυναικών του Πακιστάν για να διεκδικήσουν τους νόμους που θα τις προστατεύουν, τα ήθη που θα υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους και μια κοινωνία που θα σέβεται το δικαίωμά τους να διαμορφώνουν εκείνες τη ζωή τους.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Nell, Alaphia, Ari, Dalia, Ricken, Luis, Ben και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...