Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ισορροπία του τρόµου στο ΠΑΣΟΚ


Σε καθεστώς ιδιότυπης «οµηρείας» από την ίδια της την Κοινοβουλευτική Οµάδα βρέθηκε η κυβέρνηση παραµονές της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Δηµοσιονοµικής Προσαρµογής.

Το µεσηµέρι της Πέµπτης µε τη δηµοσιοποίηση της επιστολής των Δεκαέξι κατέρρευσε µπροστά της σαν χάρτινος πύργος η επίπονη δουλειά µηνών που εξασφάλιζε µία, έστω και ευάλωτη, ισορροπία στο εσωτερικό του οργάνου. Κι αυτό διότι, όπως λένε καλά γνωρίζοντες, οι Δεκαέξι θα ήταν...

36 εάν δεν µεσολαβούσαν υπόγειες διεργασίες και πιέσεις προς άλλους πρόθυµους βουλευτές να βάλουν την υπογραφή τους στο επίµαχο κείµενο. Η καλή εβδοµάδα όµως από τη Δευτέρα φαίνεται. Τα µηνύµατα πως η κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας ήταν εκρηκτική εστάλησαν πρωίπρωί. Μόνο που αυτήν τη φορά τη φωτιά δεν την προκάλεσε ο συνήθης ύποπτος για την Κοινοβουλευτική Οµάδα, δηλαδή ο υπουργός Οικονοµικών. Το σπίρτο ή καλύτερα το µπουρλότο έριξε ο υπουργός Εξωτερικών Δηµήτρης Δρούτσας πατώντας ταυτόχρονα (άθελά του;) τον ευαίσθητο κάλο των περισσότερων βουλευτών, µε σχόλια για τα προνόµιά τους.

Το σίγουρο είναι βέβαια ότι η επιστολή των δεκαέξι βουλευτών δεν προκλήθηκε επειδή ο κ. Δρούτσας έκανε συστάσεις στους βουλευτές για τα αυτοκίνητά τους. Απλούστατα – λένε κυβερνητικές πηγές – ήρθε να αποτυπώσει µε λίγα λόγια όσα πολλοί βουλευτές έλεγαν φωναχτά τις τελευταίες εβδοµάδες στο εντευκτήριο της Βουλής. Δηλαδή ότι «πρέπει να υπάρξει ενηµέρωση των βουλευτών για κρίσιµες ιστορικές αποφάσεις».

Η λίστα των Δεκαέξι είχε έντονο άρωµα βενιζελισµού και πολλοί παρατηρούν ότι η πλειονότητα των βουλευτών που έχουν συνυπογράψει την επιστολή πολλάκις φορές στο παρελθόν είχαν «συντονιστεί» σε επικριτικά σχόλια για την οικονοµική πολιτική. Ωστόσο, οι ίδιοι υπογράφοντες αρνούνται ότι βρίσκονται σε οποιαδήποτε συνεννόηση µε τον υπουργό Εθνικής Αµυνας. «Δεν υπάρχουν µαµάδες και µπαµπάδες, τελείωσαν αυτά», λέει η Τόνια Αντωνίου εξηγώντας ότι «δεν µπορούν να µας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο πριν από την ψηφοφορία». Οµοίως ο Πάρης Κουκουλόπουλος αναφέρει πως «δεν υπάρχει καµία συµφωνία µεταξύ µας» και κάνει λόγο για κίνηµα αξιοπρέπειας.

Το ζητούµενο βεβαίως είναι τι θα συµβεί σε περίπτωση που η κυβέρνηση µείνει ανυποχώρητη στο θέµα του ενός και µόνο άρθρου για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα. Οι Δεκαέξι αναφέρουν ότι κατ’ αρχάς θα το θέσουν µετ’ επιτάσεως στη συνεδρίαση του διευρυµένου ΚΤΕ Οικονοµικών και εάν δεν γίνει δεκτό... «θα δούµε». Σηµειώνουν όµως µε νόηµα ότι ουδείς προτίθεται να προκαλέσει κακό στην κυβέρνηση, κοινώς να µην ψηφίσει αφήνοντας όλα τα άλλα ενδεχόµενα ανοιχτά. «Να µη φοβάται κανείς. Οι βουλευτές θα µπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους αλλά την κυβέρνηση δεν θα την πειράξουν» αναφέρει και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπαινισσόµενος αυτό που ψιθυρίζεται έντονα στους διαδρόµους της Βουλής. Οτι δηλαδή ενδεχοµένως κάποιοι από τους διαφωνούντες να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους πριν από την κρίσιµη ψηφοφορία. Το θέµα πάντως δεν αποκλείεται να µπει και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ καθώς τρεις από τους δεκαέξι, οι Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Αντωνίου και Ν. Σαλαγιάννης, είναι µέλη του οργάνου.

Απαντες στο ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι η παρέµβαση Δρούτσα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η αλήθεια είναι ότι, παρότι εξωκοινοβουλευτικός, ο Δηµήτρης Δρούτσας δεν είχε δώσει τροφή για εσωτερικά σχόλια στην κυβέρνηση. Οµως η παρέµβασή του λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης του µε τον Πρωθυπουργό θεωρήθηκε – λένε κυβερνητικά στελέχη – ότι αποτελούσε προποµπό για αλλαγές στο πολιτικό σύστηµα.

Η οξύτητα µε την οποία αντέδρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν πρωτοφανής. Τον χορό των αντιδράσεων άρχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας συστήνοντας στον κ. Δρούτσα να ασχοληθεί µε το υπουργείο του και στη συνέχεια οι δηλώσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή. Με πιο σκληρή αυτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που έκανε λόγο για «λαγούς» που εκβιάζουν µε αναφορές στα βουλευτικά προνόµια, και πρίγκιπες που όταν τους έφτυναν νόµιζαν ότι βρέχει…
Οι 16 που έστειλαν την επιστολή θα ήταν 36 αν δεν υπήρχαν πιέσεις σε βουλευτές

Βλέπουν να µένουν πάλι εκτός κυβέρνησης

Τα πράγµατα όµως είναι πιο σοβαρά. Δεν είναι µόνο ότι δύο ηµέρες µετά τις δηλώσεις Δρούτσα οι βουλευτές (όλων των κοµµάτων) προπηλακίστηκαν από «άγανακτισµένους» πολίτες. είναι ότι οι προτάσεις τού µέχρι πρότινος προσεκτικού υπουργού εξωτερικών διατυπώθηκαν δύο ηµέρες µετά την πρόταση παπανδρέου για συµµετοχή τεχνοκρατών στην κυβέρνηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πολλοί πιστεύουν ότι ο Δ. Δρούτσας είπε δηµοσίως πράγµατα που πιστεύει µεν, αλλά θεωρούν βέβαιο ότι τα έχει συζητήσει µε το πρωθυπουργικό περιβάλλον. εκτιµούν ότι «δεν ήταν σε συνεννόηση µε τον κ. παπανδρέου», όµως πιστεύουν ότι µε την παρέµβασή του ήθελε να προλειάνει το έδαφος για επερχόµενες αλλαγές. Η συζήτηση που άνοιξε δεν είναι άσχετη και µε την κρίσιµη συζήτηση γύρω από τον κυβερνητικό ανασχηµατισµό.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακρίβεια: Εντός της ημέρας η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις διαφορετικές τιμές τιμολόγησης των πολυεθνικών

Επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση, για τις διαφορετικές πολιτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, θα στείλει ο Κυριά...