Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Σύγκρουση κορυφής με φόντο την… Πρωταπριλιά

 

Η Πρωταπριλιά έχει σήμερα την τιμητική της κατά την Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Πρώτος, τους τόνους ανέβασε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ευχήθηκε στον πρωθυπουργό «Χρόνια Πολλά» για την πρώτη ημέρα του Απριλίου, που όλοι συνηθίζουν να λένε ψέματα. Αναφερόμενος στα όσα είχε πει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός περί εξόδου από την ύφεση, ο αρχηγός της ΝΔ είπε: «Για σας, όλα πάνε καλά κ. Παπανδρέου. Είπαμε να την τιμήσετε την Πρωταπριλιά, αλλά όχι κι έτσι. Χρόνια Πολλά για την ημέρα κύριε πρωθυπουργέ».

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε: «Εσείς ζείτε την Πρωταπριλιά κάθε μέρα, είχατε 5, 5 χρόνια να δώσετε ανάσα στον Έλληνα, εμείς είμαστε εδώ για να φτιάξουμε μία Ελλάδα που θα απαλλάξει τον πολίτη από τα βάρη του παρελθόντος».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε: «Σήμερα αν και Πρωταπριλιά μπορείτε να κάνετε μία γενναία υπέρβαση και να εγκαταλείψετε την προσφιλή σας συνήθεια να λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό».

Κόντρα για την οικονομία
Η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι «το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ορατά.
Τα πολύ υψηλά επίπεδα του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, οφείλονται στους φόρους που μπήκαν για την αντιμετώπιση του χρέους, ωστόσο ο δείκτης παρουσιάζει τον Φεβρουάριο σημαντική υποχώρηση σε 2500 προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
«Πέστε μας μια πρόβλεψη που να έχετε πέσει μέσα», προκάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κάντε μια βόλτα σε οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο οπουδήποτε στην Ελλάδα. Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού. Θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής σας πολιτικής. Αλλάξτε την επιτέλους!».
«Θλιβερή φωτογραφία κατήφειας, απαισιοδοξίας - αυτήν ακριβώς την Ελλάδα μας παραδώσατε» απάντησε ο πρωθυπουργός.
Επί της ουσίας της επίκαιρης ερώτησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε την κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη ακρίβεια στην αγορά, συνοδευόμενη με έναν πληθωρισμό άνω του 5% και με βαθειά ύφεση. «56.000 επιχειρήσεις έκλεισαν επί των ημερών σας, ενώ προβλέπονται και άλλα 150.000 λουκέτα, με απώλεια 300.000 θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα συντελείται το 20% του παραεμπορίου ολόκληρης της Ευρώπης και το νόμιμο εμπόριο χάνει έτσι 25 δισ. ευρώ σε τζίρο το χρόνο - και το κράτος 6 δισ.».
Οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, με τα ημίμετρά του, είχε μηδαμινό αποτέλεσμα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων βρίσκεται 70% κάτω έναντι του ετήσιου στόχου, ενώ τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είναι 13 φορές λιγότερα, με ποσά 20 φορές μικρότερα. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έπεσε - 16 δισ. ευρώ λιμνάζουν και κάνουν τους Ευρωπαίους να απορούν».
Ο κ. Σαμαράς τέλος, πρότεινε περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης και υπέδειξε ως υπόδειγμα την πρωτοβουλία του Βελγίου να περικόψει δραματικά τον ΦΠΑ, έναντι υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προβούν σε μειώσεις των τιμών και σε προσλήψεις.
«Ξεχνάτε πως τις ανάσες στον Βέλγιο επιχειρηματία, είχατε 5 χρόνια να τις δώσετε κι εμείς είμαστε εδώ να απαλλάξουμε τον έλληνα επιχειρηματία από τα βάρη του παρελθόντος» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Εμείς βεβαίως θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και έχω ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους να μου δώσουν την εγγύηση πως θα πληρώσουνε τους φόρους και θα μειώσουν την εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή - και θα δώσω εντολή να μειωθεί στο μισό η φορολογία. Αυτό περιμένω, γιατί και οι ίδιοι ομολογούν πως αυτό είναι το βασικό πρόβλημα».
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στην αγορά, στις συνέπειες της διαχείρισης της κυβέρνησης Καραμανλή: «Παραδώσατε το ΕΣΠΑ με συνολική απορρόφηση 700 εκ. ευρώ σε τρία χρόνια - κι εμείς σε 15 μήνες απορροφήσαμε 4,5 δισ. ευρώ. Η χώρα έχασε επί των ημερών σας 36 θέσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα - τις 32 πριν από την κρίση» ανέφερε.
Σήμερα, «έχουμε τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψης με αύξηση στις εξαγωγές ύψους 30-40% σε σχέση με πέρσι. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και η μεταβολή της απασχόλησης προβλέπεται οριακά θετική το 2013 και 2014». Μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών έχουν ληφθεί, με μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που φθάνουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 7-8%. Σε σχέση δε, με τα «λουκέτα στην αγορά», ο κ. Παπανδρέου αντέταξε πως «το 2010 έχουν εγγραφεί στα επιμελητήρια 62000 νέες επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 56000 - άρα είναι θετικό το καθαρό αποτέλεσμα και η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι πλέον και στα δικά μας χέρια. Είναι το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Αντιπαράθεση και με Τσίπρα

«Δεν έχουμε κανέναν φόβο και θα πηγαίνουμε κοντά στον ελληνικό λαό. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να είμαστε κοντά του», τόνισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας ταυτόχρονα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να μην υπεκφεύγει από τις ευθύνες του, αλλά να συμμετάσχει στη συζήτηση για ένα μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα για την οικονομία της χώρας.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη στάση, τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να σχεδιάσει την σωτηρία και το μέλλον της χώρας, να προστατεύσει, να αξιοποιήσει και να αναδείξει τη δημόσια περιουσία, και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν θέλουμε να θίξουμε μισθούς και συντάξεις».
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι «είναι μία σκληρή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, ο πολιτικός χρόνος της οποίας έχει εκπνεύσει, είναι φοβισμένη και φοβάται να κατέβει στον ελληνικό λαό».
«Ο πολιτικός χρόνος παρά λίγο να εκπνεύσει για τη χώρα, γιατί ήταν πολύ κοντά, όταν αναλάβαμε, και το αποφύγαμε με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Καμία κυβέρνηση δεν ήθελε να αναλάβει σε αυτή την κρίση, πόσο μάλλον μία σοσιαλιστική κυβέρνηση που αναγκάζεται να παίρνει σκληρά μέτρα για να σωθεί η χώρα. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Εσείς κρύβεστε πίσω από χαρακτηρισμούς», αντέτεινε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «πίσω πλέον από κάθε υπογραφή υπάρχει διαφάνεια».
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...