Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Mε μπαράζ δηλώσεων «κατά» των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Mε μπαράζ δηλώσεων «κατά» των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «απάντησαν» χθες ο πρόεδρος Τρισέ και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σε διάψευση των δημοσιευμάτων που έφεραν την κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις και να συζητά παρασκηνιακά το ενδεχόμενο αυτό προχώρησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ζαν Κλοντ Τρισέ | Τη θέση του «κατά» της αναδιάρθρωσης επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπενθυμίζοντας ότι για την Ελλάδα υπάρχει σχέδιο που εγκρίθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τους ευ Ζαν Κλοντ Τρισέ | Τη θέση του «κατά» της αναδιάρθρωσης επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπενθυμίζοντας ότι για την Ελλάδα υπάρχει σχέδιο που εγκρίθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί από την Αθήνα πιστά.
Γερμανοί αξιωματούχοι εξακολούθησαν ωστόσο να δίνουν... τροφή στις συζητήσεις, λέγοντας ότι θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με τη μορφή του «κουρέματος» (hair-cut).
Τη θέση του «κατά» της αναδιάρθρωσης επανέλαβε, καταρχήν, σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι «η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο».

Νουτ Βέλινκ | Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι «η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς αναδιάρθρωση»
Τη σκυτάλη πήραν μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ και συγκεκριμένα ο Ιταλός Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο Ολλανδός Νουτ Βέλινκ και ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, κατά τους οποίους τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα εξυγιανθούν και δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις με την Αθήνα για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ και η ίδια η Επιτροπή έχει παραδεχτεί ότι αυτή δεν είναι αναγκαία».
Αναφορικά με δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, που ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί δεδομένη την αναδιάρθρωση του συνόλου του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του 2012, υποστηρίζοντας ότι έχουν αρχίσει σχετικές συζητήσεις, είπε: «Από την πλευρά μας, το διαψεύδουμε κατηγορηματικά».
Σε ανάλογη διάψευση προχώρησε και η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τη Νάταλι Γιθ «ο υπουργός Γκάιτνερ δεν ανέφερε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου -κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον- ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση. Τα δημοσιεύματα είναι λανθασμένα».
Επιμένουν οι Γερμανοί
Από το Βερολίνο, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Γερμανικών Τραπεζών του Δημόσιου Τομέα, Κριστιάν Μπραντ, δήλωσε ότι «ένα haircut στο ελληνικό χρέος δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν την αναδιάρθρωσή του.
«Η αναδιάρθρωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Περιμένω `κούρεμα'» επεσήμανε και ο πρόεδρος της τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Κλέμενς Φιούεστ, τονίζοντας ότι το ήμισυ των φορολογικών εσόδων της Ελλάδας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την καταβολή τόκων.
Τέλος, ανοιχτό άφησε σε έκθεσή της το ενδεχόμενο μίας «ήπιας» προσέγγισης στην αναδιάρθρωση του χρέους σε εθελοντική βάση ή με επαναγορά τίτλων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ η γερμανική Deutsche Bank.
Αναλυτές Ντόμινο στην ΕΕ από ελληνική χρεοκοπία
Οι επενδυτές και πολιτικοί της Ε.Ε. που σπρώχνουν την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της θα εύχονται στο τέλος να μην το είχαν κάνει, σημειώνει σε ανάλυση το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση που ξεκίνησαν κυρίως από τη Γερμανία θα μπορούσαν να παρασύρουν την Ισπανία στο «ντόμινο» το οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Στην ανάλυση αναφέρεται πως σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας το χρηματοοικονομικό σύστημα της γηραιάς ηπείρου θα πιεστεί πολύ, καθώς τράπεζες εντός κι εκτός της Ελλάδας αλλά και κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία, θα υποστούν ζημίες. Είναι ενδεικτικό πως γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν τα δύο τρίτα σχεδόν του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και ιδιωτών.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι σχολιάζουν στο Bloomberg ότι «αυτό που γίνεται μοιάζει με παρτίδα πόκερ μεταξύ της Ελλάδας, των ευρωπαϊκών Αρχών και των αγορών κεφαλαίου. Oλες οι πλευρές έχουν πολύ ισχυρά χαρτιά και το παιχνίδι, που είναι σοβαρό, θα έχει μεγάλη διάρκεια».
Μέλη της ΕΚΤ
Μήνυμα της Ευρώπης στις αγορές για εξυγίανση
Για την Ελλάδα υπάρχει η εναλλακτική της πώλησης περιουσιακών στοιχείων και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων ή η κατεύθυνση της σοβαρής οικονομικής κατάρρευσης, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη μορφή της χρεοκοπίας ή της αναδιάρθρωσής του χρέους. Αυτό δήλωσε χθες ο Ιταλός οικονομολόγος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι τα δημόσια οικονομικά θα εξυγιανθούν και δεν θα υπάρξουν αναδιαρθρώσεις χρέους». Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Νουτ Βέλινκ επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι «η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς αναδιάρθρωση». Πρόσθεσε ακόμη πως «όταν οι άνθρωποι ζητούν αναδιάρθρωση, δεν λένε στην πραγματικότητα τίποτε άλλο από το να τους στείλουν τον λογαριασμό. Προφανώς δεν καταλαβαίνουν πόσο μεγάλος θα ήταν ο λογαριασμός»...
Κατερίνα Κοσμά

Κυβέρνηση
Καταστροφολογούν και κινδυνολογούν και τώρα και πριν από ενάμιση χρόνο
Ο Π. Γερουλάνος διαφώνησε με τη δημοσιοποίηση της πρότασης του Κ. Σημίτη περί αναδιάρθρωσης
Τον «οδικό χάρτη» -το εθνικό σχέδιο μέχρι το 2015- προτάσσει και κραδαίνει η κυβέρνηση εναντίον των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η συζήτηση συνεχίστηκε και χθες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, επιχείρησε για άλλη μία φορά να κλείσει το θέμα, δίνοντας, όπως είπε, απάντηση «σε όλους όσοι καταστροφολογούν και κινδυνολογούν, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο».
Ο σχολιασμός αφορούσε και στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο να διαφωνεί ανοιχτά με τη δημοσιοποίηση της πρότασής του περί αναδιάρθρωσης.
«Διαφωνώ με το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός καταναλώνει από το πολιτικό του κεφάλαιο για μια τοποθέτηση, η οποία δεν ξέρω αν αυτήν τη στιγμή προσθέτει κάτι του ιδίου - ούτε ξέρω αν προσθέτει κάτι στη δημόσια συζήτηση», επεσήμανε ο κ. Γερουλάνος, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πολύ ξεκάθαρα στο θέμα της αναδιάρθρωσης και έχει πει ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη φτάσουμε σ' αυτό το σημείο - διότι αυτό που θα συμβεί με την αναδιάρθρωση είναι παρά πολύ κακό για τον τόπο».
Σε άλλο κλίμα η παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη.
Στο «μανιφέστο» που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του, παρότι σημειώνει ότι δεν υπάρχει «σωστό και λάθος», τάσσεται επί της ουσίας υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και αφήνει σαφείς αιχμές προς την πλευρά του οικονομικού επιτελείου και δη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Λάθος χάρτης» είναι αυτός που μεταθέτει την οριστική επίλυση της κρίσης χρέους μετά το 2013 και παραγνωρίζει ότι οι αγορές προτιμούν το υπολογισμένο ρίσκο ενός συνολικού διακανονισμού του χρέους με επιλογές για τους δανειστές και με ευρωπαϊκή εγγύηση, από τη μακρόχρονη αναμονή και την ασάφεια στις προοπτικές», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Κρητικός πολιτικός και συγγραφέας.
ΕΘΝΟΣ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...