Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου , ο οποίος θεωρείται «τέκνο» του κ. Σημίτη και δεν έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας μαζί του, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του. Η δημοσίευση της συνέ- ντευξης τον βρήκε στη Νέα Υόρκη για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Οταν έλεγε τις φράσεις «η συζήτηση για την αναδιάρθρωση βλάπτει τη χώρα, δ εν εφαρμόζω τη δική μου πολιτική αλλά την πολιτική της κυβέρνησης», ήταν φανερή η έντασή του.
Οι περισσότεροι πρώην υπουργοί, οι οποίοι είτε ήταν στενοί συνεργάτες του είτε ανήκαν στο ευρύτερο εκσυγχρονιστικό περιβάλλον, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για αυτή την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ν.Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι «αν η Ελλάδα προχωρήσει σε “κούρεμα”, θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο εσωτερικό της χώρας».
Αλλά και ο κ. Ι.Παπαντωνίου σε ιδιωτικές συζητήσεις του εκφράζει αμφιβολίες αν σε αυτό το σύνθετο σκηνικό η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση βοηθά ή εντείνει την ανασφάλεια. Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» του χρέους δεν αποτελεί απάντηση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας επειδή δεν θα μειώσει τα επιτόκια και ότι θα ήταν προσφορότερη λύση η επιμήκυνση του συνολικού χρέους της χώρας συνοδευόμενη από ένα μεγάλο κύμα μεταρρυθμίσεων. Θέση κατά της αναδιάρθρωσης είχε εκφράσει με δημόσιες τοποθετήσεις του και ο κ. Α. Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος διατηρεί στενή πολιτική φιλία με τον κ. Σημίτη, εμμένει στις απόψεις του και εκφράζει τη διαφωνία του τόσο όσον αφορά την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να δώσει συνέντευξη όσο και για το περιεχόμενό της.
Αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό, με προσεκτικό τρόπο, πήρε και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε «πολύ κακή» τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση και συμπλήρωσε ότι ο κ. Σημίτης έχει τις απόψεις του και τις εκφράζει. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου απέφυγε να εμπλακεί στη συζήτηση επειδή πιστεύει ότι είναι πολιτικά άκομψο να σχολιάζουν υπουργοί τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Είναι σαφές ωστόσο ότι διαφωνεί με οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να μεταδίδει σήματα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Αρνητική θέση για την αναδιάρθρωση έχει και η κυρία Μιλένα Αποστολάκη.
Στα δύο οι εκσυγχρονιστές
Η δήλωση όμως που συζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ήταν αυτή του κ. Σπ. Βούγια. Ο κ. Βούγιας μεταπήδησε από τον ΣΥΝ στο ΠαΣοΚ με τις ευλογίες του πρώην πρωθυπουργού και την περίοδο 2001-2002 διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών. Σε συνέντευξη του στο Βήμα FΜ άφησε πολλούς άφωνους όταν τον άκουσαν να λέει ότι «η παρέμβαση Σημίτη δεν βοήθησε καθόλου, υπονοεί ότι δεν θα τα καταφέρουμε» και να προσθέτει χωρίς να ερωτηθεί ένα σχόλιο για «όσους παρακολουθούν από την κερκίδα τους χριστιανούς να παλεύουν με τα λιοντάρια,κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις,πιστεύοντας ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος». Ο κ. Βούγιας διευκρίνισε εκ των υστέρων ότι με το σχόλιο αυτό δεν εννοούσε τον κ. Σημίτη αλλά τη ΝΔ και έστειλε επιστολή προς τον πρώην πρωθυπουργό. Στο μεταξύ ο κ. Ν.Μπίστης δημοσίευσε σχόλιο στο περιοδικό «Μεταρρύθμιση» υπό τον τίτλο «Ενα λιοντάρι που το έλεγαν Βούγια». «Παρομοιάζοντας τον πρώην πρωθυπουργό με θεατή στο Κολοσσαίοο Σπύρος Βούγιας αναδεικνύει- το λιγότερο- μια αβάσταχτη ελαφρότητα και μια αναιδή προθυμία» καταλήγει το σχόλιο.
Υπέρ του «κουρέματος» οι βουλευτές
Από τους συνδαιτυμόνες στο περίφημο «δείπνο των τεσσάρων» η κυρίαΒάσω Παπανδρέου είναι πιο κοντά στις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ.Θ. Πάγκαλοςμιλάει θετικά για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του συνολικού χρέους, αλλά απορρίπτει το λεγόμενο «κούρεμα».
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ το κλίμα είναι πολύ θερμότερο για τον κ. Σημίτη. Η άποψη που εξέφρασε ο κ.Γ.
Φλωρίδης, ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης δεν είναι ταμπού αλλά δεν προσφέρεται για άναρχη συζήτηση και ότι πέρα από την τεχνική διάσταση του ζητήματος, αν θα είναι χρονική ή κεφαλαιακή, υπάρχει και η μείζονα πολιτική διάσταση που είναι ποιοι, πώς και πότε την αποφασίζουν, έχει την απήχησή της. Πάντως αρκετοί άλλοι βουλευτές θεωρούν μείζονος πολιτικής σημασίας την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.
Ο κ.Κ. Καρτάληςδήλωσε ότι σέβεται τις απόψεις του κ. Σημίτη ως πρώην πρωθυπουργού και ιδιαίτερα έμπειρου περί τα οικονομικά, ωστόσο αποφεύγει να μπει στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση επειδή θεωρεί ότι το θέμα είναι πολύ σύνθετο και οι διαρροές δεν βοηθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο κ.Ν. Αλευράς, ο οποίος συμμετείχε στο τραπέζι που παρέθεσε στα Τρίκαλα η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρίαΣούλα Μερεντίτηστο ζεύγος Σημίτη και σε βουλευτές του ΠαΣοΚ. Στο γεύμα αυτό ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την αναδιάρθρωση με πολιτικά αλλά και οικονομικά επιχειρήματα, καταλήγοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να καθυστερήσει. «Είχε δίκιο σε όσα είπε ο Σημίτης, ότι ακόμη και αν λυθεί το πρόβλημα του χρέους θα έχουμε σύντομα πρόβλημα τραπεζών. Στη συνέντευξή του εντόπισε το πρόβλημα και ταυτόχρονα έθεσε το πολιτικό και το διαπραγματευτικό πλαίσιο»παρατήρησε ο κ. Αλευράς. Υπέρ της αναδιάρθρωσης έχουν ταχθεί και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ.Π. Κουκουλόπουλος καιΕκτ. Νασιώκας, ενώ και ένας κύκλος μεσαίων εκσυγχρονιστικών στελεχών θεωρεί ότι ο κ. Σημίτης είχε υποχρέωση να μιλήσει εφόσο ν πιστεύει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λάθ ος πορεία.«Αν δεν παρέμβει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή,πότε θα το κάνει;»θέτουν το ερώτημα.
ΤΟ ΒΗΜΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου