Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κατά της αναδιάρθρωσης συνεχίζουν να τάσσονται ΕΕ και ΕΚΤ


thumb
Σε δηλώσεις του τόσο ό πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι επεσήμαναν για ακόμα μία φορά ότι τάσσονται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θεωρείται «εξυπηρετήσιμο».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα εφημερίδα De Standaard τόνισε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές δεν δίνουν χρόνο στις υπερχρεωμένες χώρες. Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, αν δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να το περιορίσει, και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη».
Από την πλευρά του ο κ. Τρισέ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ένα σημαντικό πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές της πολιτικές. Αυτό το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το ΔΝΤ, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται».
Αναφορικά με το ζήτημα της επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά και για το αν έχει τεθεί κάποιο ποσοτικό ή χρονικό όριο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι και αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο.
Παράλληλα, ο Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της το συντομότερο δυνατόν» και συμπλήρωσε ότι «δεν νομίζω ότι θα επιτύχει στη στρατηγική προσαρμογής χωρίς μία αναδιάρθρωση στο μέλλον, πιθανότατα στο εγγύς μέλλον».
Επιπλέον, ο κ. Φελντ ανέφερε ότι Γερμανός «οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων στη Γερμανία είναι διχασμένοι και η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει μία τέτοια κίνηση αναδιάρθρωσης. Η έκθεσή των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα δεν είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο, και άρα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να διαχειριστεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση».
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...