Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Την Τρίτη ανακοινώνει η Eurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010


Την Τρίτη ανακοινώνει η Eurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010

Στη δημοσιότητα θα δώσει την Τρίτη, 26 Απριλίου, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι έκλεισε τελικά κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ.

Το ύψος της αναθεώρησης σε ό,τι αφορά το περυσινό έλλειμμα, σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, θα καθορίσουν το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα ληφθούν φέτος.

Στο πρώτο τρίμηνο, η υστέρηση έναντι των στόχων ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πριν το Πάσχα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι το ύψος των νέων μέτρων εντός του 2011 θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ, έναντι 1,7 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει η τρόικα πριν από δύο μήνες.

Ωστόσο, η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων αναμένεται στις αρχές Μαΐου, όταν θα έρθει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικα.

Το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν φέτος και το πακέτο των 23 δισ. ευρώ ώς το 2015, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα κατατεθεί στη Βουλή ώς τα μέσα Μαΐου ώστε να ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκολούχα ποτά, η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Άλλα μέτρα από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει σε σημαντικά έσοδα είναι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα (αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες) και η προγραμματισμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τον Ιούλιο.

Τέλος, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο φθινόπωρο η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ή αν θα αναβληθεί για το 2012, όπως είχε διαρρεύσει από το υπουργείο πριν το Πάσχα.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...