Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Κίνα στηρίζει Ευρωζώνη...

 

Τη δέσμευσή της να στηρίξει την Ευρωζώνη στις προσπάθειές της για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους εξέφρασε η Κίνα, δια στόματος του πρέσβη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σονγκ Ζε.

Όπως δήλωσε ο Κινέζος διπλωμάτης το Πεκίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών και δη κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Έχοντας μάλιστα συνυπολογίσει την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης, που θα έπληττε την αξία των επενδύσεων αυτών.

Χαρακτηριστική είναι η επωδός του κυρίου Ζε: «Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να θωρακίσουν την ασφάλεια των επενδύσεών μας».

Πέραν αυτής της εξέλιξης εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε σε διεθνή πρακτορεία ότι η κυβέρνηση της χώρας του βρίσκεται σε απευθείας συνομιλίες για το ενδεχόμενο επενδύσεων στον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας!

Ανεξάρτητοι παρατηρητές και ειδικοί της αγοράς μάλιστα θεωρούν περίπου ως δεδομένη την επένδυση κινεζικών κεφαλαίων σε ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς είναι ειλημμένη η απόφαση του Πεκίνου να ... αναδιαρθρώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας (που ξεπερνούν τα 3 τρις δολάρια!), αλλά και να προστατευθεί από πιθανές “επιπλοκές” με το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ (ιδίως μετά την πρόσφατη προειδοποίηση της S&P για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας). Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους, έχει κολοσσιαία αποθεματικά σε αμερικανικό νόμισμα, συνεπώς η “στροφή” της προς το ευρώ μπορεί να μειώσει τους κινδύνους απομείωσης των assets της και να της προσφέρει καλύτερη “διαχείριση” του χαρτοφυλακίου των επενδύσεών της.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κομισιόν: Μεγαλύτερη η ύφεση της ΕΕ απ' ό,τι αναμενόταν

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει φέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων, τα σημάδια της ύφεσης φαινόντουσαν στις ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019...