Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Σκιές Ελληνικού χρέους πάνω από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. {Ο Ελληνικός Μπαμπούλας}


Μια ελληνική αναδόμηση χρέους θα κόστιζε μόνο σε μια χούφτα γαλλικών και γερμανικών τραπεζών μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην κάθε μιά, αλλά θα μπορούσε να υπονομεύσει τον έλεγχο υγείας των ευρωπαϊκών δανειστών αυτό το καλοκαίρι.

Οι BNP Paribas, Dexia, Societe Generale και Commerzbank είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κατόχων των ελληνικών ομολόγων, η κάθε μία με 3 δισεκατομμύριο ευρώ ($4.3 δισεκατομμύρια) ή περισσότερα σε δάνεια.

Η πίεση αυξάνεται στην Αθήνα για να εξετάσει το βουνό χρέους της και οι χρηματιστηριακές αγορές στοιχηματίζουν ότι κάποια μορφή αναδόμησης είναι στα χαρτιά. Ένας γερμανικός κυβερνητικός σύμβουλος είπε ότι ήταν αναπόφευκτο.

«Ίσως προκαλέσει πόνο αιτίας στις μεμονωμένες τράπεζες αλλά το σύστημα μπορεί να αντισταθεί στο τι ενδεχομένως συμβεί στην Ελλάδα» είπε ο Ajay Rawal, ανώτερος διευθυντής για οικονομικές γνωμοδοτικές υπηρεσίες στον αναδιαρθρωτικό σύμβουλο Alvarez & Marsal.

«Το δυσκολότερο θα είναι είναι η αβεβαιότητα που θα έφερνε. πού οδηγεί και τι έπεται; Ο καθένας είναι πολύ προσεκτικός τι προηγούμενα ίσως θέσει».

Το φορτίο χρέους της Ελλάδας των 325 δισεκατομμύριο ευρώ είναι σχεδόν σε διπλάσιο επίπεδο από αυτό που θεωρείται βιώσιμο και το μισό πρέπει να διαγραφεί εκτιμούν οι οικονομολόγοι. Θα μπορούσαμε να δούμε «κουρέματα» στην αξία των ομολόγων μεταξύ 20 και 50 τοις εκατό, υπολογίζουν οι αναλυτές.

Τι θα συμβεί δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο εντούτοις. Πολλοί ανώτεροι αρμόδιοι της ΕΕ διατηρούν την γνώμη ότι μια αναδόμηση δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, ειδικά πριν από το 2013, αποκλείοντας την απειλή των βαθιών κουρεμάτων βραχυπρόθεσμα.

Μια εθελοντική επαναδανειότηση του ανεξόφλητου χρέους, η επέκταση των ημερομηνιών πληρωμής του κεφαλαίου ή μια ήπια αναδόμηση είναι ενδεχομένη και θα ήταν λιγότερο επώδυνη.

ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΘΕΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

«Οι επεκτάσεις πληρωμής είναι ενδεχομένως η πιό ελάχιστα καταστροφική εκλογή για τις τράπεζες» είπε ο Nick Firoozye, επι κεφαλής της EMEA στρατηγικής ποσοστών στην Nomura. «Δεν χαμηλώνουν την αναλογία χρέους, δεν είναι απαραιτήτως τόσο ιδανικοί για την Ελλάδα αλλά ως πρώτο στάδιο βοηθούν να ομαλοποιήσουν το σχεδιάγραμμα χρέους».

Αλλά θα μπορούσαν να είναι δαπανηροί, αναγκάζοντας τις τράπεζες να υπολογίσουν σε αξία αγοράς mark-to-market όλες τις Ελληνικές θέσεις ομολόγων τους. Τα τραπεζικα στοιχεία εμπορικών συναλλαγών έχουν ήδη χαρακτηριστεί κάτω στην πραγματική τους αξία και τα αποθεματικά δανείων έχουν τυπικά εξογκωθεί επάνω, αλλά ωρισμένα περιουσιακά στοιχεία στα τραπεζικά βιβλία δεν ρυθμίζονται ανάλογα με την ταλάντευση των τιμών των αγορών.

Περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού κυβερνητικού χρέους ωφείλεται σε εξωτερικούς δανειστές, με μια μεγάλη αράδα στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι τράπεζες κρατούν επίσης τα ομόλογα και δάνεια του ιδιωτικού τομέα και ο φόβος είναι μια αναδόμηση θα οδηγήσει πιο ψηλά τις αθετήσεις κι αυτών των υποχρεώσεων.

Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι πιο εκτεθειμένες, ακόμα και μετά από τη μείωση τον περασμένο χρόνο. Είχαν 19,8 δισεκατομμύριο ευρώ των κυβερνητικών ομολόγων και 42,1 δισεκατομμύριο ευρώ των δανείων στον ιδιωτικό τομέα, μη συμπεριλαμβανομένων άλλων τραπεζικών δανείων, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Τράπεζα για τους Διεθνείς Διακανονισμούς.

Ένα «κούρεμα» ενός τρίτου θα μπορούσε να κοστίσει BNP Paribas 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων του, και το κόστος σε SocGen και Γαλλο-Βέλγικλη Dexia περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην κάθε μιά στα Ελληνικά κρατικά ομόλογα τους.Ένα 50 τοις εκατό στην μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων θα έξαφάνιζε 12 τοις εκατό των αναμενομένων κερδών εφέτος για την BNP, και 22 τοις εκατό για την SocGen υπολόγισαν οι αναλυτές της RBS.

Η Credit Agricole είχε μία μέτρια έκθεση κινδύνου 600 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά έχει πάνω από 20 δισεκατομμύριο ευρώ δάνεια στη χώρα, δεδομένου ότι είναι ιδιοκτήτρια της ελληνικής Εμπορικής Τράπεζας.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Οι Γερμανοί δανειστές έχουν στα βιβλία τους ονομαστική αξία 26,3 δισεκατομμυρίων ευρώ Ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων στο τέλος του Σεπτεμβρίου και είχαν άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια σε κίνδυνο στον Ελληνικό ιδιωτικό τομέα.

Η μεγάλη ανησυχία είναι το προηγούμενο που μια ελληνική χρεοκοπία θα έθετε.

«Το μετασεισμικό σοκ εξαρτάται εάν μια αναδόμηση θεωρείται να έγινε με βαρύ χέρι – τότε θα έχει ενδεχομένως μεγάλης κλίμακας αποτελέσματα μεταδοτικής ασθένειας» είπε ο Firoozye.

Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών προ την Ελλάδα (http://www.reuters.com/places/greece ) ήταν 154 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου, που όμως εύκολα έχει ξεπεραστεί εύκολα από το άνοιγμά τους σε άλλες χώρες με προβλήματα όπως την Ιρλανδία (565 δισεκατομμύριο ευρώ δανείων, κυρίως από Γερμανικές και Βρετανικές τράπεζες), Πορτογαλία (216 δισεκατομμύριο ευρώ, {κυρίως από Ισπανικές τράπεζες}) και Ισπανία (727 δισεκατομμύριο ευρώ,{κυρίως από Γερμανικές, Γαλλικές και Βρετανικές Τράπεζες}).

Εάν η Ελλάδα κάνει αναδόμηση, «μια τέτοια στροφή 180 μοιρών θα μπορούσε να θεωρηθεί τόσο αρνητική από τις αγορές και θα μπορούσε να κλονίσει την πρόοδο {των οικονομικών} στην Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, ειπε ο οικονομικός αναλυτής της Deutsche Bank Mark Wall.

«Η προθυμία των ιδιωτικών επενδυτών να επανακεφαλοποιήσουν τις τράπεζες της περιοχής του ευρώ – κράτη στην περιφέρεια και στον πυρήνα — θα μπορούσε να μειωθεί, ενισχύοντας την μεταδοτική ασθένεια» ειπώθηκε από τον Wall σε μια σημείωση.

Με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που πρέπει ενδεχομένως να χρειάζονται πάνω από 40 δισεκατομμύριο ευρώ αυτό το έτος, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανησυχία.

Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα χτύπημα στη φετινή «δοκιμή πίεσης» 90 τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το τεστ έχει επικριθεί ήδη για την επανάληψη των λαθών του περασμένου χρόνου -ότι δεν θα εφαρμόσει ένα υποθετικό κούρεμα στα κρατικά χρέη που κρατιόνται στα τραπεζικά βιβλία. Αυτό γίνεται επειδή η ΕΕ έχει πει ότι είναι αδιανόητο ότι ένα από τα κράτη μέλη του θα χρεοκοπούσε ή θα έπρεπε να αναδομήσει το χρέος του.

Εαν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο, είπαν οι αναλυτές, τότε η αξιοπιστία του τεστ τραπεζών θα κτυπηθεί θανάσιμα – υπονομεύοντας τον στόχο του τεστ να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις τράπεζες.
politismos politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...