Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

WSJ: Λάθος η άρνηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Καταρρίπτοντας όλα τα επιχειρήματα κατά της αναδιάρθρωσης, η αμερικανική εφημερίδα «σχεδόν» καλεί υπέρ της αποδοχής αυτής της «αναγκαιότητας».

Εσφαλμένη - ίσως και επικίνδυνη - χαρακτηρίζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal (WSJ) τη στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την άρνησή τους να αποδεχθούν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, τη στιγμή που αυτή λαμβάνεται υπόψη από τις αγορές στον καθορισμό των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Παράλληλα, τονίζει το δημοσίευμα, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις «ανώνυμες» απόψεις Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων που παραδέχονται το αυτονόητο, ότι δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους του Μνημονίου, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται από ένα υπέρογκο και μη διαχειρίσιμο χρέος που καθιστά αναπόφευκτη την αναδιάρθρωσή του.

Υποστηρίζεται ότι πίσω από αυτή την άρνηση των αξιωματούχων βρίσκεται το επιχείρημα ότι μια αναδιάρθρωση - και η ανακούφιση της Ελλάδας από ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της - θα κάνει μεγαλύτερο κακό από ότι καλό, καθώς θα πληγούν πολλές τράπεζες, ελληνικές και μη, που ενδεχομένως χρειαστούν και αυτές με τη σειρά τους διάσωση.

ο ισχυρισμός ότι η χρεοκοπία ή η αναδιάρθρωση θα πλήξει τόσο πολλά πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που θα χρειαστούν και αυτά διάσωση, ώστε η ανακούφιση της Ελλάδας από ένα μέρος του χρέους της θα κάνει περισσότερο κακό απ' ότι καλό.

Έτσι, είναι προτιμότερο η χώρα να παραμείνει «στην εντατική» με το «σωσίβιο» που της παρείχαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αντί να εκτεθούν οι πιστωτές σε ενδεχόμενες ζημιές.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι, εξαιτίας της ψυχολογίας των αγορών, η συζήτηση για αναδιάρθρωση μπορεί να καταστεί κάτι σαν μια «αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία», προκαλώντας φυγή κεφαλαίων.

Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι κανένα από αυτά τα επιχειρήματα δεν είναι πειστικό.

Καθώς η αγορά - με τα υψηλότερα επίπεδα σπρεντ και ασφαλίστρων κινδύνου - έχει ήδη προεξοφλήσει το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας, είναι προτιμότερο αυτή τη στιγμή να ενημερωθούν τόσο οι φορολογούμενοι, όσο και οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις, για τους κινδύνους και για ποιους θα πλήξουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής στις τράπεζες αναζητούν προσεκτικά τις αντοχές σε σενάρια κρατικής χρεοκοπίας.

Εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της - που δείχνει να είναι και το πιθανότερο - τότε καλύτερα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση με συντεταγμένο τρόπο παρά να περιμένει να της επιβληθεί από τις εξελίξεις, όπως υπογραμμίζει η WSJ.
ΣΚΑΙ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...