Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

ΕΚΤ: Διαχειρίσιμο το χρέος της Ελλάδας

Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους καταδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς αναδιάρθρωση, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας κ. Νουτ Βέλινκ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

«Εξετάσαμε την περίπτωση της Ελλάδας και κάναμε μία ανάλυση βιωσιμότητας (σ.σ.: του χρέους της)», είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Με βάση αυτή την ανάλυση λέμε ότι είναι δυνατό να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και η ελληνική οικονομία να τεθεί και πάλι σε τροχιά».

Ο κ. Βέλινκ υποθέτει ότι η άγνοια είναι ένας βασικός λόγος των απαιτήσεων για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Όταν οι άνθρωποι ζητούν αναδιάρθρωση, δεν λένε στην πραγματικότητα τίποτε άλλο από το να τους στείλουν το λογαριασμό», είπε, προσθέτοντας: « Πιθανόν να μη το θέλουν πραγματικά. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν προφανώς, πόσο μεγάλος θα ήταν ο λογαριασμός».

Ο κ. Βέλινκ βλέπει και λόγους ηθικής, για τους οποίους χώρες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να εμμείνουν στα προγράμματα λιτότητας και εξυγίανσης. «Αυτές οι χώρες έκαναν λάθη στο παρελθόν. Οφείλουν στον εαυτό τους να λύσουν τώρα τα δικά τους προβλήματα», είπε.

Τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας επανέλαβε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal - σημεία της οποίας αναδημοσίευσε το πρακτορείο Ρόιτερ - και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοσθεί», είπε ο κ. Τρισέ, όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, ο κ. Τρισέ είπε ότι δεν βλέπει ενδείξεις συναγερμού από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτείται επιφυλακή. «Έως τώρα, δεν βλέπω ανησυχητικές δευτερογενείς επιδράσεις, αν και θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εδώ και εκεί που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Βέλινκ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι σε υψηλή επιφυλακή, ώστε να αποφύγει να είναι πίσω από τις εξελίξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει σύντομα και νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου. «Δεν είμαστε ακόμη πίσω από τις εξελίξεις, αλλά δεν είμαστε και πολύ μπροστά», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρακολουθούμε στενά τη νομισματική κατάσταση στενά και να δράσουμε αμέσως, αν χρειασθεί».
ΣΚΑΙ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βαρουφάκης για σκανδαλολογία: Όλοι γνωρίζουν - Θα ήθελα να είχαμε FBI στην Ελλάδα

Καυστικός σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση σκανδάλων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, μιλώντ...