Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Δεν είναι μονόδρομος η ελληνική αναδιάρθρωση

Τι υποστηρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης

Αφού υποβάθμισαν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια», δεν θεωρούν μονόδρομο την αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή τη χρεοκοπίας οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch, όπως προκύπτει από όσα είπαν αναλυτές τους στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Πιθανότητες 25% για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους δίνει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, εκτιμώντας όμως ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι «αναπόφευκτη» και πως η πραγματοποίησή της από την ελληνική κυβέρνηση θα είχε τις συνέπειες μιας κανονικής πτώχευσης.

Ο αναλυτής του οίκου, κ. Moris Kraemer, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από τη «Ναυτεμπορική», δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 1 - 2 χρόνια.

«Οι στατιστικές δείχνουν πως περίπου το 25% των χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση 'ΒΒ' καταλήγει σε πτώχευση ή σε κάποια άλλου είδους αναδιάρθρωση του χρέους», είπε. Ωστόσο, ο κ. Kraemer ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αναπόφευκτη».

Εξάλλου, σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με τη Fitch, ο αναλυτής της, Paul Rawkins, μετέφερε τις παρατηρήσεις του ξένου οίκου για την κατάσταση και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή χρεοκοπία, η προοπτική αυτή φαίνεται να απομακρύνεται, τονίζει ο ίδιος, όσο η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους.

Πάντως, όπως διευκρίνισε «υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι αγορές να μείνουν κλειστές για την Ελλάδα και το 2012».
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...