Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Συμφέρει η επαναγορά του χρέους;

Βασικά ερωτήματα εγείρει η είδηση ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), από την αρχή του έτους, έχει επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα, ύψους 2,3 δις ευρώ, για λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Δεν γνωρίζουμε πόσο δανείστηκε το κράτος και τι πλήρωσε για την επαναγορά», επισημαίνει στο tvxs.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φέρεται να στοχεύει στη μείωση του βραχυπρόθεσμου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Είναι όμως έτσι; Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί καταρχάς πως ο σκοπός από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου είναι να αγοράσει τα συγκεκριμένα ομόλογα για να τα «σκίσει»: «Είναι σαν να σας χρωστάω εγώ 1000 ευρώ και να έχω εκδώσει ένα χαρτάκι που λέει ότι εγώ θα σας δώσω 1000 ευρώ του χρόνου. Αν πάρω πίσω αυτό το χαρτάκι, το σκίζω. Αν για παράδειγμα το αγοράσω με 800 ευρώ, έχω γλιτώσει 200 ευρώ».
Το ερώτημα λοιπόν για να κριθεί ως επιτυχία ή αποτυχία η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι δια στόματος του καθηγητή Βαρουφάκη το εξής: «Ποια ήταν η ονομαστική αξία των ομολόγων τα οποία επαναγοράστηκαν; Τι πληρώσαμε για αυτά και τι επιτόκια πληρώνουμε δανειζόμενοι τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την επαναγορά;».
Από την πλευρά του, ο χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου επισημαίνει στο tvxs.gr: «Το ενδιαφέρον είναι πως οι αγορές αυτές, με βάση τα στοιχεία, δε φαίνεται να έλαβαν χώρα στην αρχή του έτους αλλά μετά τα μέσα του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ φαίνεται να έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 1 δις ευρώ μεταξύ 18 και 25 Μαρτίου και επιπλέον 1 δις μεταξύ 8 και 15 Απριλίου».
Ο ίδιος προσθέτει: «Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως τα ομόλογα αυτά φαίνεται να έχουν αγοραστεί μέσω της δευτερογενούς αγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανάλυση στο xrimanews.gr αναφέρει πως το ελληνικό δημόσιο διαθέτει ρευστότητα περίπου 16,5 δις ευρώ και από εκεί αντλήθηκαν τα χρήματα για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη κίνηση αλλά για συντονισμένη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά να επαναγοράσει ένα τμήμα του ελληνικού χρέους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές».
Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικό άρθρο, η ΕΚΤΑ/GSTA τονίζει:
«Με νέα ευρωπαϊκά ιστορικά ρεκόρ στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα με αυτό των 10ετών ομολόγων να ξεπερνά το 15,3%, των 3ετών το 23,8% και των 2ετών το 24%. Αν κάποιος είναι ευχαριστημένος με 24% ετήσια απόδοση στην επένδυση του τότε μπορεί να αγοράσει ένα ελληνικό ομόλογα 2ετούς λήξης και μάλιστα θα το αποκτήσει και περίπου με 25% έκπτωση στην ονομαστική του αξία.
Αυτό βέβαια, αν εμπιστεύεται ότι η Ελλάδα δε θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Για να έχει μία βάσιμη ελπίδα πως δε θα συμβεί κάτι τέτοιο, είναι καλό να δει πρώτα τον κ. Παπακωνσταντίνου να επενδύει δικά του χρήματα σε ελληνικά ομόλογα. Σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον θα ήξερε πως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας πιστεύει, πράγματι, αυτό που υποστηρίζει περί μη αναδιάρθρωσης ασχέτως αν δε φαίνεται να το πιστεύει κανείς άλλος, τουλάχιστον όχι από τους συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, υποστηρίζουν ότι μέσα από την απόκτηση χρεογράφων, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους περιορίζεται έως και 1,5%. Παράλληλα, παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς εκτιμούν ότι οι σημερινές συνθήκες στην αγορά ομολόγων προσφέρονται για την επαναγορά ομολόγων καθώς υπάρχουν πολλοί πιστωτές πρόθυμοι να πουλήσουν τα ελληνικά χρεόγραφα σε τιμή πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας.
Στο μεταξύ, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας διαμορφώθηκε στις 1.289 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 87 μονάδες βάσης μέσα σε μία ημέρα (την Τετάρτη). Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας κατέγραψε νέο υψηλό, με το CDs να ξεπερνά τις 1.470 μονάδες. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βαρουφάκης προτείνει χαρακτηριστικά:
«Να μην τα ξαναδούμε ούτε τα CDs, ούτε τα spreads. Είναι σαν να μπαίνει κανείς σε ένα showroom της Ferrari και να κοιτάζει τις τιμές. Στην πραγματικότητα, δεν τον ενδιαφέρει πόσο αυξήθηκαν οι τιμές, εφόσον δεν διαθέτει τα λεφτά για να αγοράσει Ferrari... Με άλλα λόγια, δεν είμαστε και δεν θα είμαστε στις αγορές για πολύ καιρό. Οπότε, τι μας ενδιαφέρει πόσο πήγε το CDs ή το spread;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...