Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Θεσμικά «πείσματα»


thumb

Ερήμην της κοινωνίας και των πραγματικών της αναγκών διεξάγεται ένας άγονος αγώνας μεταξύ της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και της Βουλής των Ελλήνων. Οι δικαστές και οι ανώτατες ηγεσίες τους πρόσφατα απέρριψαν την πρόταση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να προσέλθουν σε ακρόαση, προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα αλλά και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης.
Με αιτιολογικό ότι το κείμενο της πρόσκλησης ενέχει στοιχεία πολιτικής υπεροψίας και υποβιβασμού του ανεξάρτητου και αυτοδιοίκητου της ελληνικής δικαιοσύνης και ταμπουρωμένοι πίσω από τη συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας τους, έχουν σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης και αντιδικούν με τη Βουλή και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Και μάλιστα έχει αρχίσει και μια συζήτηση για το αν πρέπει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής να επισκεφτεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης στον χώρο της και στη συνέχεια να προσέλθει σε ακρόαση στο Κοινοβούλιο η ηγεσία των δικαστών. Το σημαντικό είναι ότι σε κάθε γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανεξαρτήτως βαθμίδας είναι μονότονη επωδός ότι η πολιτεία και κυρίως η κυβέρνηση δεν ακούει τα δίκαια αιτήματα της Δικαιοσύνης. Τώρα λοιπόν που μια κοινοβουλευτική επιτροπή αναζητεί σε βάθος ενημέρωση και μάλιστα επιζητεί επί της ουσίας διάλογο όχι για την ευθυκρισία, την αυτονομία και την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων και των δικαστών, που προφανώς και προστατεύονται συνταγματικά από οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση, αλλά για διοικητικά και πρακτικά ζητήματα καθημερινής λειτουργίας, για τους τρόπους εξέλιξης των δικαστών και άλλα διαδικαστικά, οι δικαστικοί ταγοί της χώρας αρνούνται αυτό τον διάλογο.
Και ίσως να μην αντιλαμβάνονται ότι με την κίνηση αυτή υπονομεύουν έμμεσα το κύρος του Κοινοβουλίου, που στο κάτω - κάτω είναι ο στυλοβάτης της νομοθετικής εξουσίας και η μόνη άμεση έκφραση των πολιτών, αφού οι βουλευτές εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες και όχι έμμεσα, όπως συμβαίνει στη δικαστική εξουσία, που αντλεί τη δύναμή της από το όνομα των πολιτών, που επιθυμούν στην τελική άμεση διεκπεραίωση των δικαστικών εκκρεμοτήτων και το πέρασμα επιτέλους σε μια νέα εποχή. Με τούτα και με κείνα, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με θεσμικά πείσματα δεν γίνονται.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...