Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Νεκροί στην «Ημέρα Οργής» στη Συρία

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων σε αρκετές πόλεις της Συρίας αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία 15 αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Ντέραα από τα πυρά των στρατιωτών που περιφρουρούν την πόλη. Τη σημερινή «Ημέρα Οργής», στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου, στήριξε και η παράνομη στη Συρία Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία επίσης αντιτίθεται στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ. Παράλληλα σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες συμφώνησαν στη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση των καταγγελιών για το θάνατο των περίπου 400 ανθρώπων, 500 σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Συρία, από τα πυρά των καθεστωτικών δυνάμεων. Επίσης απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και την άρση όλων των περιορισμών στη δημοσιογραφική κάλυψη των εξελίξεων στη χώρα.
Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου Στη συνεδρίαση των 47 μελών κρατών καταδικάσθηκε η χρήση βίας για την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων.
Επίσης η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε κυρώσεις, όπως "πάγωμα" λογαριασμών αξιωματούχων και υπηρεσιών της Συρίας,ενώ απαγόρευσε την οιαδήποτε επαγγελματική συναλλαγή Αμερικανών υπηκόων ή εταιρειών με φορείς της Συρίας.
Κατά τη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 15 διαδηλωτές που προσπάθησαν να σπάσουν τον στρατιωτικό κλοιό της πολιορκημένης πόλης Ντέραα. Η πόλη, αποκομμένη από κάθε επικοινωνία με τις υπόλοιπες περιοχές, είναι χωρίς παροχή ηλεκτρικού και νερού από τη Δευτέρα, ενώ όσοι καταφέρνουν να δραπετεύσουν από αυτή καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες.
Νωρίτερα το Associated Press, ανέφερε ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ντυμένοι με πολιτικά ρούχα άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των περίπου 1.000 διαδηλωτών στην παραλιακή πόλη Λατάκια τραυματίζοντας τουλάχιστον 5 ανθρώπους, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στις πόλεις Μπάνια, Γκουαμσχίλι, Χάμα και στην πόλη Χομς.
Στα δακρυγόνα "έπνιξαν" οι δυνάμεις ασφαλείας τους περίπου 2.000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του προαστίου Σάκμπα της Δαμασκού.
Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν ρυθμικά "κάτω το καθεστώς", ενώ δύο μικρότερες συγκεντρώσεις αναφέρθηκαν και στο κέντρο της πρωτεύουσας και διαλύθηκαν έπειτα και από παρότρυνση του τοπικού Ιμάμη.
Η Κυβέρνηση της χώρας είχε αναπτύξει μονάδες του στρατού στην πρωτεύουσα καθώς και σε άλλες πόλεις όπου είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Νωρίτερα ο υπουργός Πληροφοριών Αντνάν Μαχμούντ δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι η καταστολή των διαδηλωτών θα συνεχιστεί, εντείνοντας την ανησυχία για νέο αιματοκύλισμα σήμερα, όμως όπως αναφέρουν αναλυτές η Συριακή κυβέρνηση έδειξε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση απ΄ότι αναμενόταν προφανώς εξαιτίας της συνεδρίασης της επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που ήταν σε εξέλιξη παράλληλα με τις διαδηλώσεις.
Από την πλευρά τους τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, έκαναν λόγο για 4 στρατιώτες νεκρούς και 3 αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους διαδηλωτές στις πόλεις Ντέραα και Χομς. Επίσης όπως αναφέρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ "ένοπλοι τρομοκράτες" απήγαγαν δύο στρατιώτες.
"Μην αφήνετε το καθεστώς να φυλακίζει στα μπουντρούμια τους συμπατριώτες σας. Ενώστε τις φωνές σας για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Μην επιτρέπετε στον τύραννο να σας κρατάει σκλαβωμένους. Ο Θεός είναι μεγάλος ", αναφέρεται στη διακήρυξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που στάλθηκε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση, της οποίας η ηγεσία βρίσκεται στην εξορία, παίρνει επισήμως θέση υπέρ των διαδηλωτών και κατά του καθεστώτος.
Σημειώνεται ότι το 1982, ο Χαφέζ αλ-Άσαντ, πατέρας του σημερινού προέδρου Μπασάρ, είχε καταπνίξει στο αίμα εξέγερση στην πόλη Χαμά, που είχε υποκινηθεί από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με απολογισμό πάνω από 30.000 νεκρούς.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από ομάδες αντιφρονούντων οι οποίες κάλεσαν μέσω του Facebook και συγκεκριμένα στη σελίδα "Συριακή Επανάσταση 2011" για συμμετοχή στην "Παρασκευή της Οργής" .
"Στους νέους της επανάστασης. Αύριο θα είμαστε παντού, σε όλους τους δρόμους...Θα συγκεντρωθούμε σε όλες τις πολιορκημένες πόλεις. Θα συμπαρασταθούμε στους αδελφούς μας στη Ντέραα" ανέφερε το κάλεσμα.
Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σαoυάσια, την περασμένη Παρασκευή στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την προσευχή της Παρασκευής βρήκαν το θάνατο από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, περισσότεροι από 120 άνθρωποι, ενώ τρεις ημέρες αργότερα από την επέμβαση της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας υπό τις διαταγές του αδελφού του προέδρου Άσαντ, στη Ντεράα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων από την έναρξη των κινητοποιήσεων εδώ και 6 εβδομάδες, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση, ανέρχεται στα 500,αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...