Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Καθυστερούν να καταβάλουν έως και τέσσερις µισθούς

Νέα γενική πανεργατική απεργία  οργανώνουν από κοινού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ  την Τετάρτη 11 Μαΐου. Στη φωτογραφία  στιγµιότυπο από παλαιότερο  πανεργατικό συλλαλητήριο
Στάση πληρωµών µε το πρόσχηµα της οικονοµικής κρίσης αλλά και ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων µορφών απασχόλησης (εις βάρος της πλήρους απασχόλησης) µε έκρηξη των ατοµικών συµβάσεων εργασίας καταγράφεται από το ΣΕΠΕ (Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας). Η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς οι απολύσεις και η µη καταβολή δεδουλευµένων βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη, ενώ η ευελιξία, µε αιχµή τη µετατροπή των συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία, έχει διπλασιαστεί.

Τα συµπεράσµατα των ελέγχων στην αγορά εργασίας είναι εντυπωσιακά:

1Το 30% από το σύνολο των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστηµα δεν έχει καταβάλει στους εργαζοµένους από 1 έως 4 µισθούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τις µισές καταγγελίες εργαζοµένων στο ΣΕΠΕ για παραβίαση της εργατικής νοµοθεσίας το 2010 αφορούσαν µη καταβολή δεδουλευµένων και το 25% καταγγελίες συµβάσεων (απολύσεις).

2Καταγράφεται µείωση 20% των αποδοχών στον ιδιωτικό τοµέα λόγω της µετατροπής των συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες µορφές απασχόλησης το πρώτο δίµηνο του 2011. Οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας καθώς και η εκ περιτροπής εργασία παίρνουν τη θέση της πλήρους απασχόλησης.

3Περίπου 60% των διαφωνιών που φθάνουν στο ΣΕΠΕ µεταξύ µισθωτών και ιδιοκτητών εταιρειών κάθε µεγέθους, αφορά τη µη καταβολή δεδουλευµένων Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων µορφών απασχόλησης κατά τη διάρκεια του πρώτου διµήνου του τρέχοντος έτους. Φέτος ο αριθµός των επιχειρήσεων που υπέγραψαν συµβάσεις οποιασδήποτε µορφής µειώθηκε 10,32%. Η υπογραφή νέων συµβάσεων πλήρους απασχόλησης µειώθηκε 45,08% σε σχέση µε το 2010, ενώ 11,65% είναι µειωµένο το ποσοστό των συµβάσεων µερικής απασχόλησης. Αναλυτικά, φέτος υπογράφτηκαν 43.900 συµβάσεις πλήρους απασχόλησης και 24.611 µερικής απασχόλησης, ενώ πέρυσι 79.932 πλήρους και 27.857 µερικής απασχόλησης. Στον αντίποδα, αύξηση 21,82% παρουσιάζουν οι νέες συµβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Φέτος υπογράφτηκαν 8.263 συµβάσεις, ενώ πέρσι 6.783.
Οι ατοµικές συµβάσεις και η εκ περιτροπής εργασία παίρνουν τη θέση της πλήρους απασχόλησης  .
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΠΕΚΑ: Καταβολή επτά επιδομάτων την επόμενη εβδομάδα (ημερομηνίες)

Ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει και επίσημα ότι τις επόμενες μέρες θα καταβληθούν μια σειρά από  κοινωνικά επιδόματα και παροχές στις παρακάτω ημερο...