Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Άλλο αναδιάρθρωση κι άλλο επιμήκυνση του συνολικού χρέους

Όσο περνάει ο καιρός και η συζήτηση για το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους της ελληνικής οικονομίας φουντώνει τόσο γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι στην πραγματικότητα και σε αυτή τη φάση, δεν τίθεται θέμα ...αναδιάρθρωσης, αλλά επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικά. Αυτό το ενδεχόμενο άλλωστε, φέρεται να συζήτησε και η ελληνική πλευρά, τόσο κατά την τελευταία σύνοδο υπουργών Οικονομικών, στη Βουδαπέστη, όσο και κατά την τελευταία επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών στην χώρα μας.

Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά; Η αναδιάρθρωση, συνδυάζεται με το haircut, δηλαδή το λεγόμενο «κούρεμα», της αξίας των ελληνικών τίτλων. Κατά συνέπεια, συνεπάγεται εξασφαλισμένες ζημίες για τους ομολογιούχους, οι οποίες ξεκινούν από το 30% και φτάνουν έως και το 40% ή και παραπάνω. Αντιθέτως, η επιμήκυνση, δεν εμπεριέχει «κούρεμα», παρά μόνο διακανονισμό για το χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων.

Εν προκειμένω, οι πιστωτές για να τη δεχθούν, θα επιβάλλουν κάποιους όρους, οι οποίοι θα έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος του χρήματος. Στην πραγματικότητα, όμως, κι αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης...απ' όπου πολλά - ευχάριστα ή δυσάρεστα - μπορούν να προκύψουν. Οπότε, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται και πάλι δεδομένο.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...