Αντιμέτωποι με νέες ενδοκυβερνητικές προστριβές βρίσκονται και πάλι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, στη σκιά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-2015. Ήδη, η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε αντίθετη στην «περαίωση» των αυθαιρέτων που μελετά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντλήσει 1,5 - 2,5 εκ. ευρώ από τα πρόστιμα. Αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διαμάχη για τη δημοσιονομική απογραφή του 2004 φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις «εμφυλίου» μεταξύ της καραμαλικής πτέρυγας και της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ.Κι ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρά σε νέο γύρο συσκέψεων µε υπουργούς της κυβέρνησης για την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσµου προγράµµατος και των περικοπών που αυτό θα επιφέρει, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας την Τρίτη στο Βήμα FM, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να καλύψει «µε πολεοδοµικό και περιβαλλοντικό µανδύα µια ρύθµιση που έχει µόνο εισπρακτική λογική». Η υπουργός έθεσε µάλιστα και θέµα συνταγµατικής νοµιµότητας, µιας τέτοιας ρύθµισης.
Οι δηλώσεις της κ. Μπιρμπίλη δεν σχολιάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση πάντως που δεν προχωρήσει η ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναζητήσει αλλού τα περίπου 800 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε να εισπραχθούν από τον συγκεκριµένο πόρο, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί µάλιστα ως έσοδα και στο κείµενο του Μνηµονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση µε την τρόικα. Υπέρ της Τίνας Μπιρμπίλη τάχθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, σημειώνοντας ωστόσο πως συμμερίζεται και τους προβληματισμούς του υπουργείου Παιδείας, αλλά έχει "χαθεί ο έλεγχος".
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διευκρίνισε την Τετάρτη πως δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της κ. Μπιρμπίλη από την κυβέρνηση, προσθέτοντας πως στο θέμα των αυθαιρέτων μπορεί να υπάρξει απόφαση, που θα λαμβάνει υπόψη και το περιβάλλον και δευτερευόντως τα έσοδα. «Η άποψη κανενός υπουργού δεν μπορεί να δεσμεύσει μία συλλογική κυβερνητική απόφαση. Ό,τι έχει να κάνει με επιλογές της κυβέρνησης, είναι απόφαση συλλογική και αυτό είναι ξεκάθαρο. Στο τέλος αυτό που προέχει είναι η λήψη απόφασης σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ. Το θέμα των αυθαιρέτων, «δεν είναι θέμα ούτε του Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε της Τ. Μπιρμπίλη, είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης» σε ένα πρόβλημα που «θα πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, μια άλλη αντίδραση, αυτή τη φορά για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, ήρθε από τον βουλευτή Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης, που δήλωσε στο Σκάι 100,3 ότι θα δώσει όλες τις μάχες για να κρατηθεί το 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του κράτους. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, αν φύγει η ΔΕΗ από την Κοζάνη, η περιοχή θα υποστεί οικονομική ζημιά και το κράτος θα χάσει τεράστια κεφάλαια. Ο βουλευτής είναι ο πρώτος – μέχρι στιγμής – που εκφράζει δημοσίως τη διαφωνία του για τον τρόπο που προωθούνται οι αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων ΔΕΚΟ.
«Γαλάζιος εμφύλιος» για την απογραφή
Το κλίμα δεν είναι καλύτερο και στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου η επιμονή της σημερινής ηγεσίας να αποκηρύξει τη δημοσιονομική απογραφή του 2004 από τον πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, την έχει φέρει σε ανοιχτή ρήξη με την καραμανλική πτέρυγα. Η αντιπαράθεση για την αποτελεσματικότητα ή όχι της απογραφής ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να αποκοπεί από την πολιτκή των κυβερνήσεων Καραμανλή, αποφεύγοντας ωστόσο την ευθεία σύγκρουση.Την Τρίτη, ο προσωπικός φίλος και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Χρ. Λαζαρίδης έδωσε νέα τροφή στη διαμάχη, χαρακτηρίζοντας την απογραφή ως «εγκληματικό λάθος, αλλά εκ των υστέρων», καθώς «δεν την πληρώνουμε τόσο πολύ, όσο τη σημερινή επιλογή της κυβέρνησης». Εάν θέλω να είμαι έντιμος, πρόσθεσε, δεν μπορώ να σιωπώ και πρέπει να παραδεχθούμε ότι η απογραφή του 2004 «ψιλοϋπονόμευσε την αξιοπιστία της χώρας».
Αλλά και ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης επανήλθε στο θέμα, σημειώνοντας ότι η απογραφή του 2004 ιστορικά ήταν λάθος. «Κρίνοντας ψύχραιμα τα πράγματα και κάνοντας μια γενναία αυτοκριτική βλέπουμε ότι ιστορικά αυτό το πράγμα δεν βοήθησε, ήταν λάθος», συμπλήρωσε.
Είχε προηγηθεί η απάντηση του Γ. Αλογοσκούφη στις επικρίσεις που είχε δεχτεί. Ο πρώην υπουργός, με άρθρο του στην εφημερίδα «Ελεύθερος», υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και στράφηκε κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή κινείται σε λάθος δρόμο. Αφού επισήμανε ότι η απογραφή ήταν πολιτική επιλογή και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Καραμανλή, σημείωσε ότι αυτή έγινε μετά από αίτημα της Eurostat και ως εκ τούτου «ήταν πράξη εθνικής ευθύνης».
Το ζήτημα πάντως φαίνεται να διχάζει τα στελέχη της ΝΔ. «Το θέμα της απογραφής ήταν μια δέσμευση προεκλογική δική μας, η οποία καλώς ή κακώς θέλει συζήτηση. Είχε τα καλά και τα κακά», σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος, ενώ ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας, Γερ. Γιακουμάτος αποκήρυξη ξεκάθαρα την απογραφής, λέγοντας ότι ως χώρα «βγάλαμε τα μάτια μας». Ο κ. Γιακουμάτος έκανε λόγο για κάποιους «λαθρεπιβάτες της παράταξης, απ’το μπαλαούρο, που τους έβαλε ο Καραμανλής στη γέφυρα και μας γκρέμισαν». Για μια επιβεβλημένη απόφαση για την απογραφή με τις τότε πολιτικές συνθήκες, μίλησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης. Ο γραμματέας Συνδικαλισμού της Ν.Δ. Ι. Μανώλης επέκρινε την απογραφή και θύμισε ότι ο κ. Αλογοσκούφης αποδοκιμάστηκε από τους νεοδημοκράτες στις τελευταίες εκλογές και δεν εξελέγη βουλευτής.
Αποστάσεις από τη διαμάχη κράτησε μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Είναι λάθος, οι πολιτικές δυνάμεις να κοιτούν προς τα πίσω. Αρνούμαι να σχολιάσω το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η αυτοκριτική της ΝΔ έχει γίνει. Αρκετά έχουμε αυτομαστιγωθεί. Η ΝΔ θα κριθεί πλέον από τον νέο της λόγο» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις του παρελθόντος θα κριθούν από τους ιστορικούς».
Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Γιώργος Κοντογιάννης, νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σχολιάζοντας το θέμα της απογραφής, κατηγόρησε τους Λαζαρίδη και Μιχελάκη πως «επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο του πρώην πρωθυπουργού». «Οι Γεωργαλάδες και οι Σταματόπουλοι του κ. Σαμαρά επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο του Κώστα Καραμανλή, εξαπατούν και προσβάλουν τους αγωνιστές της παράταξης και ανερυθρίαστα συνεχίζουν το αριβίστικο έργο τους», ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου