Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Εχουμε σχέδιο για να βγούμε από την κρίση»


Γ. Παπανδρέου: «Εχουμε σχέδιο για να βγούμε από την κρίση»

«Είμαστε σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο. Η Ελλάδα αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε, επισήμανε στους υπουργούς και πρόσθεσε: «Θα ήταν εγκληματικό εάν η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου που βλέπουμε στην εσωτερική πολιτική και "μιντιακή" συζήτηση να κυριαρχούσε και να σταματούσε την δικιά μας υπεύθυνη και κρίσιμη εθνικά δουλειά. Και σήμερα, πάλι θα πω αυτό που σας έχω πει πολλές φορές: αυτό που μας αφορά και πρέπει να μας απασχολεί καθημερινά είναι η δουλειά μας και μόνο η δουλειά μας». Επίσης επιχείρησε για μια ακόμα φορά να θέσει τέλος στα σενάρια για ανασχηματισμό ή για εκλογές λέγοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με όλη αυτή τη "σεναριολογία"».

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε στην εισήγηση του προς το υπουργικό συμβούλιο να υπερβεί τους υπουργικούς καυγάδες και την κριτική για ακινησία της κυβέρνησης και να δώσει αφενός έναν τόνο αισιοδοξίας αλλά και να απαντήσει στα θέματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο όπως είναι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, οι εκλογές και ο ανασχηματισμός.

Το έργο της κυβέρνησης έχει δύο πτυχές, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου: Η μια είναι η σωστή διαχείριση του χρέους και των ελλειμμάτων. Η δεύτερη ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης «που θα φέρνει κέρδη και όχι ελλείμματα για την ελληνική οικογένεια αλλά και το δημόσιο κορβανά».

Άλλοι μιλούν για αναδιάρθρωση, είπε ο Πρωθυπουργός, και άλλοι επικεντρώνονται στο έλλειμμα και στη μικρή απόκλιση που παρουσιάστηκε για το 2010, ξεχνώντας φυσικά να αναφέρουν ότι πέρσι η Κυβέρνηση πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό ιστορικά που έχει καταφέρει ποτέ χώρα της ευρωζώνης, σε συνθήκες δύσκολες και υφεσιακές και αυτό «μας αναγνωρίζεται και αποτελεί βασικό στοιχείο αξιοπιστίας στην όποια διαπραγμάτευση έχουμε μπροστά μας». Πέρυσι, θύμισε, έκαναν εκκωφαντικό θόρυβο όσοι έλεγαν ότι επίκειται η χρεοκοπία της χώρας, φέτος το σενάριο άλλαξε και είναι περίπου οι ίδιοι που προφητεύουν καθημερινά την αναδιάρθρωση του χρέους μας. «Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας και καλούμε κάθε πολίτη όχι στην ανοχή, ούτε στην παραίτηση μπροστά στον φόβο που πολλοί καλοθελητές καλλιεργούν. Του λέμε, μην χάσουμε την ευκαιρία αυτή την κρίση να την κάνουμε αλλαγή ουσιαστική για το αύριο της χώρας», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις αντιφάσεις της ΕΕ, που αναδεικνύονται στη δημόσια συζήτηση, οι πολλές και πολλές φορές ανεύθυνες φωνές μπροστά στην κρίση του ευρώ και του χρέους πολλών πια χωρών, είναι δείγμα της πολυπλοκότητας, της σύνθετης φύσης του προβλήματος. «Αυτή η αντίφαση δεν τιμά την Ευρώπη, ούτε βοηθά να εμπεδώσει κλίμα ηρεμίας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτή την κακοφωνία η ελληνική φωνή είναι καθαρή και ισχυρή».

«Ξέρουμε ότι είναι ώρα αποφάσεων. Διαχειριζόμαστε αναγκαστικά – αλλά θεωρώ και με τον πιο υπεύθυνο τρόπο - τα βάρη του παρελθόντος. Παράλληλα όμως γνωρίζουμε που πρέπει να πάει η χώρα. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. Ξέρω καλά ότι πολλοί ανυπομονούν. Ζούμε την ύφεση, την ανεργία, το γεγονός ότι η οικονομία μας βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης. Καταλαβαίνω απόλυτα τα προβλήματα των συμπολιτών μας, καθώς και τους προβληματισμούς όλων όσων διατυπώνουν ανησυχίες ή κάνουν κριτική. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. Όμως η προσπάθεια αποδίδει και η χώρα μας θα βγει από την κρίση», είπε.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε στους υπουργούς του και τη συνταγή της επιχυμένης αντιμετώπισης της κρίσης: «Επιμονή, καινοτόμα προσέγγιση, απόλυτη αφοσίωση στους στόχους και δουλειά είναι η συνταγή. Συνεχής και ειλικρινής εξήγηση στους συμπολίτες μας για την κατάσταση που επικρατεί, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και για κάθε μας επιλογή».

Άσκησε όμως σκληρή κριτική σε όσους κινδυνολογούν και βυθίζουν τη χώρα στην ανασφάλεια, είτε πρόκειται για την αντιπολίτευση είτε για τα ΜΜΕ είτε δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές. «Δεν κάνουν προτάσεις και αποφεύγουν "όπως ο διάβολος το λιβάνι" το συγκεκριμένο. Ακόμη και όσες προτάσεις κατατίθενται, επί το πλείστον είναι γενικόλογες, ανεύθυνες, ατεκμηρίωτες και στόχο έχουν να κολακέψουν το λαό ή να εκμεταλλευτούν τον πόνο του και όχι να λύσουν τα προβλήματα του».

«Στην πλειοψηφία τους οι δημοσιολογούντες», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, «επιλέγουν το ρόλο της δήθεν Κασσάνδρας. Αρκετοί δε, έστω και άθελά τους συνταυτίζονται με συμφέροντα και ιδιοτελείς σύγχρονους μαυραγορίτες, εγχώριους ή της αλλοδαπής. Και ξέρουμε την κερδοσκοπική επίθεση που γίνεται εναντίον της χώρας μας την τελευταία περίοδο. Αρκετά με τους εργολάβους της αγωνίας των πολιτών. Φτάνει πια το μοιρολόι και η μιζέρια. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εθνικό είναι ότι είναι αληθές».

Δεν κρύβομαι πίσω από φτιασιδωμένα ψέματα, δικολαβίστικες αγορεύσεις και φτηνούς δεκάρικους, είπε ο Πρωθυπουργός. Το μόνο χρέος που αναγνωρίζω στον εαυτό μου, την Κυβέρνηση μου, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ΠΑΣΟΚ, είναι η σωτηρία της πατρίδας. Και θα τα καταφέρουμε. Επίσης, επιτέθηκε στη ΝΔ χωρίς να την κατονομάσει λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία για το έργο που κάνει, ακόμα και αν σήμερα κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και αντί να βλέπουν το χάλι που άφησαν, κάνουν πως δε βλέπουν τον αγώνα που δίνει και η κυβέρνηση και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός και κρέμονται από λεπτομέρειες, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος μας.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...