Τρίτη 19 Απριλίου 2011

«Μονόδρομος η ήπια αναδιάρθρωση»

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και έχει δεχθεί μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε στην «Ε» ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεωρεί ότι η μόνη λύση -αλλά εκ των πραγμάτων ανέφικτη- για να αποτραπεί η ήπια αναδιάρθρωση είναι «το ΔΝΤ και η Ε.Ε. να δώσουν επιπλέον δάνεια στην Ελλάδα».
Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζοντας στην «Ε» την ενδεχόμενη ήπια αναδιάρθρωση (επιμήκυνση χρέους) είπε σχετικά: «Είναι θέμα των αγορών η ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Με τόσα υψηλά spreads και με ένα χρέος 1,5 φορά περίπου του ΑΕΠ νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου το πότε θα γίνει η ήπια αναδιάρθρωση. Το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη είναι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ να εγκρίνουν στην Ελλάδα κι άλλο δάνειο, εκτός των ήδη 110 δισ. ευρώ που της έχουν χορηγήσει». Ομως κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν στην «Ε» ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί λόγω νομικών δυσκολιών και εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία.
Εναλλακτικό σενάριο για την αποτροπή της ήπιας αναδιάρθρωσης, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο με τον οποίο συνομίλησε η «Ε» από τις Βρυξέλλες, είναι «ίσως το ΔΝΤ και η Ε.Ε. να αποφασίσουν ώστε να κάνουν τους όρους αποπληρωμής του δανείου πιο ελαστικούς. Δηλαδή να γίνει χρονική επέκταση της αποπληρωμής μεγαλύτερη από τα 7 χρόνια που έχει συμφωνηθεί». Ωστόσο, το σενάριο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, γιατί όπως εξελίσσεται η κατάσταση και με βάση τα οικονομικά δεδομένα είναι δύσκολο να αποτραπεί η ήπια αναδιάρθρωση.
«Νομίζω ότι και η ελληνική κυβέρνηση το έχει αποδεχθεί αυτό», κατέληξε.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...