Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

Συρία: «Άρματα μάχης στη Ντεράα, πτώματα στους δρόμους»


Με άρματα εισέβαλαν στη Ντεράα οι δυνάμεις του Άσαντ
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα στην Ντεράα της νότιας Συρίας, όταν περισσότεροι από 3.000 άνδρες των δυνάμεων ασφάλειας εισέβαλαν με άρματα μάχης στην πόλη, σύμφωνα με στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κλειστά είναι όλα τα μεθοριακά περάσματα προς την Ιορδανία.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέση σε στέγες και τα άρματα μάχης βρίσκονται στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές ενώ σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, «δύο πτώματα βρίσκονται στο δρόμο, κοντά στο τζαμί και κανείς δεν μπορεί να τα συλλέξει».

Παράλληλα, τουλάχιστον 13 πολίτες σκοτώθηκαν σε εφόδους των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Τζάμπλα.

«Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση», ανέφερε ο ακτιβιστής Αμπντάλα Αλ-Χαρίρι, προσθέτοντας ότι η ηλεκτροδότηση και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι σχεδόν αδύνατες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέγερση στη Συρία ξεκίνησε από την Ντεράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, όπου δεκάδες Σύροι έχουν σκοτωθεί στην διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς το πρωί και στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού, ανοίγοντας πυρ εναντίον άοπλων πολιτών και προβαίνοντας σε συλλήψεις, δήλωσαν στελέχη των ίδιων οργανώσεων.

«Υπάρχουν τραυματίες. Δεκάδες συνελήφθησαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας ακολουθούν την ίδια πρακτική σε όλα τα κέντρα της λαϊκής εξέγερσης. Θέλουν να καταστείλουν την εξέγερση με τον πιο βίαιο τρόπο» τόνισαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι τηλεπικοινωνίες με τη Ντούμα έχουν διακοπεί.

Εν τω μεταξύ, πάνω από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ένδειξη οργής και αγανάκτησης στους κόλπους της ελίτ των διανοουμένων για την αιματηρή βία στις πέντε εβδομάδες των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθώς κλιμακώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Ασαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται προς τα εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών, την ανατροπή του Σύρου προέδρου.

Η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στη Νάουα και κάτοικοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι οπλισμένοι, στήνουν οδοφράγματα για να αμυνθούν απέναντι στην επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κουπόνια για δωρεάν προϊόντα στις λαϊκές -Ποιοι τα δικαιούνται

Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι στόχος για το 2020 του προέδρου Δημήτρη Μουλιάτου και του νέου...