Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Εντατικό κουπί... ή νέα μέτρα


Εντατικό κουπί... ή νέα μέτρα

Η κρισιμότερη περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθεί η τύχη της ελληνικής οικονομίας, της κυβέρνησης και της χώρας, ξεκινά αμέσως μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα και τελειώνει στις αρχές του Ιουνίου με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου. Μετά τη γενική παρουσίαση του προγράμματος την προηγούμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες ξεκινά η εξειδίκευση, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, τη νέα προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών του Δημοσίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών είσπραξης. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες σειρά επαφών και συνεργασιών με τους υπουργούς που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει να εντατικοποιήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να εμφανίσουν ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο ως τις αρχές Μαΐου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ως τις 15 του ίδιου μήνα.

Ο χρόνος συμπίπτει με τη νέα έλευση του κλιμακίου της τρόικας γύρω στις 10 Μαΐου. Αυτή τη φορά αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι το ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο η κυβέρνηση ονομάζει «εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση», ωστόσο για τους εκπροσώπους των δανειστών αποτελεί το κρισιμότερο τεστ για την αξιοπιστία της και την ικανότητά της να αντεπεξέλθει στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της προόδου τον Ιούνιο, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 23-24 του μήνα.

Μικρότερη ομάδα, αλλαγή τακτικής

Εν όψει αυτών ο κ. Παπανδρέου κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Εχει περιορίσει τις διαρκείς επαφές και συζητήσεις σε πολυπρόσωπες διυπουργικές συσκέψεις και έχει περιοριστεί σε συναντήσεις με συγκεκριμένο θέμα και συγκεκριμένους συνεργάτες. Η αλλαγή αυτή έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά και με βάση αυτά ο κ. Παπανδρέου έχει «δείξει» ποια είναι η ομάδα που θα κληθεί να φέρει εις πέρας την προσπάθεια. Αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη , Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση , Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο και Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Επίσης, αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο έχει πλέον και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα στην πρόσφατη παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος έκανε και μια εκτενή, συνολική τοποθέτηση για την «εφαρμογή ενός ρεαλιστικού προγράμματος».


Οι στόχοι, οι φήμες, το βραχυκύκλωμα

Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι σε πολιτικό επίπεδο οι προτεραιότητες της περιόδου είναι οι εξής και για αυτές πρέπει να εργαστούν όλοι:

* Η πιστή τήρηση του προγράμματος και των δεσμεύσεων του μνημονίου.

* Η σύζευξή του με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που αποτελεί πλέον υποχρέωση όλων των κρατών της ΕΕ.

* Η διασύνδεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με την αναπτυξιακή διάσταση.

* Οι διορθωτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της απόδοσης της κυβέρνησης σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης.

Ολα αυτά προετοιμάζονται και εξελίσσονται, ενώ στο εσωτερικό οργιάζει η φημολογία (η οποία διακινείται και από υπουργικά γραφεία)

περί ανασχηματισμού ή εκλογών και στο εξωτερικό φουντώνει η συζήτηση και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Υπό τις πιέσεις αυτές στην κυβέρνηση έχει προκληθεί βραχυκύκλωμα, το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.
Η ύστατη μάχη για τις αποκρατικοποιήσεις

Η καρέκλα-«φωτιά» παραμένει αυτή του υπουργού Οικονομικών και ο κ. Παπακωνσταντίνου καλείται να αντιμετωπίσει ένα ευρύ μέτωπο, που ξεκινά από τις αντιδράσεις συνδικαλιστών και βουλευτών για τις αποκρατικοποιήσεις και καταλήγει στις εγχώριες παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, είτε αυτές εκδηλώνονται από τον κ. Κ. Σημίτη είτε από βουλευτές του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν την ανησυχία τους για τα φαινόμενα αυτά και έχουν ζητήσει παρεμβάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για την επίλυση των προβλημάτων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ειδικά στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων θα δοθεί η ύστατη μάχη της κυβέρνησης και δεν κρύβουν τον φόβο τους για την έλλειψη διάθεσης πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να «βάλουν πλάτη».
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...