Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Το «θαύμα» της οικονομικής κρίσης


 
Συνεχίζεται ακάθεκτη η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών, όπως εδώ και καιρό έχει παρατηρήσει η Voria.gr, σημειώνοντας με νόημα ότι «η κρίση έχει και τα θετικά της αποτελέσματα».
Από τη στιγμή που η έλλειψη ρευστότητας έκανε για τα καλά την εμφάνιση της στην εσωτερική αγορά, οι Έλληνες παραγωγοί άρχισαν να γίνονταν εξωστρεφείς, αποδεικνύοντας στην πράξη πως, όταν το θέλουν ή όταν η ανάγκη το επιβάλλει, μπορούν κάλλιστα να γίνουν ανταγωνιστικοί. Αποτέλεσμα; Η φρενήρης πορεία των εξαγωγών συνεχίσθηκε και το πρώτο δίμηνο του 2011, με το ποσοστό αύξησης τους να φτάνει 20%!
Την ίδια ώρα, σημαντική είναι και η μείωση των εισαγωγών. Στο ίδιο διάστημα, υπολογίζεται ότι έφτασαν στο 17%,, καθώς η μείωση των καταναλωτικών δαπανών φαίνεται να χτύπησε κυρίως στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας. Το αποτέλεσμα; Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος στο 2μηνο έφτασε στο 34% και συνεχίζεται αμείωτη.
Αν μη τι άλλο, εξαιτίας της κρίσης, ενδεχομένως να κλείσει ένα μεγάλο ανοικτό μέτωπο της ελληνικής οικονομίας εδώ και χρόνια: αυτό του εμπορικού ελλείμματος. Θα είναι ένα θετικό απότοκο όλης αυτής της καθόλα δυσάρεστης κατάστασης.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κουπόνια για δωρεάν προϊόντα στις λαϊκές -Ποιοι τα δικαιούνται

Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι στόχος για το 2020 του προέδρου Δημήτρη Μουλιάτου και του νέου...