Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Κρίση µε την τρόικα

Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου σε φωτογραφία αρχείου. Ο υπουργός Οικονοµικών είχε  ενηµερώσει έγκαιρα τον Πρωθυπουργό για τις απαιτήσεις της τρόικας
Σκηνικό πρόωρων εκλογών συνθέτουν τα στοιχείατης άγριας κόντραςπου ξέσπασε µε αφορµή την απροκάλυπτη παρέµβαση τηςτρόικας στοεσωτερικό της χώρας και τηναπαίτησή της να επιχειρηθούν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. Η παρέµβαση που συνεχίστηκε χθες µε µπαράζ συνεντεύξεων των εκπροσώπων τηςτρόικας σε κυριακάτικες εφηµερίδες, σε συνδυασµό µε τιςοργισµένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, φαίνεται να δοκιµάζουν σοβαρά τις αντοχές της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται µπροστά στη χειρότερη πολιτική κρίση από τον περσινό Μάιο, οπότε και υπέγραψε το Μνηµόνιο.

Κυβερνητικέςπηγές, παρ’ότι διέψευδαν κατηγορηµατικά τηνπιθανότητα προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, άφηναν να εννοηθεί ότι η – έξω από κάθε δεοντολογία – παρέµβαση της τρόικας στα εσωτερικά της χώρας και η προσπάθεια υποκατάστασης της κυβέρνησης θα µπορούσαν να δώσουν στον Γιώργο Παπανδρέου το αναγκαίο επιχείρηµα για να οδηγήσειτη χώρα σε εκλογές, ίσως και τον Μάρτιο.

Πολλά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθούν από την έκβαση της διαπραγµάτευσης για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ., όπως και τη θεσµοθέτηση του µόνιµουευρωπαϊκού µηχανισµού στήριξης, ο οποίοςθα σηµάνει το τέλος της αβεβαιότητας για τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αν, σηµείωναν, παρασχεθούν εγγυήσεις ότι θα επιτευχθούν οιστόχοι αυτοί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου, η οποία αναµένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είχε στα χέρια του το ισχυρό χαρτί που χρειάζεται για να ζητήσει ανανέωση της λαϊκήςεντολής, ακόµη και µέσα στον Μάρτιο.

Σε κάθεπερίπτωσηη πόρταγια πρόωρες εκλογέςπαραµένει πλέον ορθάνοιχτη, µετά και τις διαστάσεις που έχει λάβει η πολιτική διαµάχη που ακολούθησετην παρέµβαση της τρόικας, µε οµαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Εν τω µεταξύ,τα ξηµερώµατα του Σαββάτου, ότανεκδόθηκε η οργισµένη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή κατά τηςαπροκάλυπτης παρέµβασης της τρόικας στα εσωτερικά της χώρας,κυκλοφόρησε ταχύτατα η «πληροφορία» ότι υπήρχε οργή του Γιώργου Παπανδρέου κατά του υπουργού Οικονοµικών επειδή δεν τον ενηµέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας. Η «πληροφορία» αυτή διαψεύδεται κατηγορηµατικά, µετην προσθήκηότι ο Πρωθυπουργός είχε ήδη ενηµερωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου από το πρωίτης Τετάρτης, καθώς ο υπουργός Οικονοµικών είχε λάβει ήδη µια πρόγευση των απαιτήσεων της τρόικας για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Για τον λόγο αυτό – πάντα κατά τις ίδιες πηγές – ο Πρωθυπουργός, σε µια αποστροφή του λόγου του στο Υπουργικό Συµβούλιο της ίδιας ηµέρας, τόνισε ότι ηκυβέρνηση δεν παίρνει εντολές από κανέναν, πως δεν υπηρετεί τα συµφέροντα κα νενός και ότι ο µοναδικός εντολοδόχος της είναι ο ελληνικός λαός. ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου θέτουν σηµαντικά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία του χρεώνουν δύο πράγµατα:

n πρώτον, ότι δέχθηκε να µπει σε συζητήσεις µε τους εκπροσώπους της τρόικας για ένα τόσο «ευαίσθητο» για τον ελληνικό λαό θέµα, όπως είναι η εκποίηση δηµόσιας περιουσίας, αποδεχόµενος και το ύψος των αποκρατικοποιήσεων που έθεσε η τρόικα, δηλαδή τα 50 δισ., και n δεύτερον, ότι δεν επεσήµανε στους εκπροσώπους της τρόικας πως το θέµα αυτό είναι αποκλειστική αρµοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα το συζητήσει και θα λάβει τις αποφάσεις της, και ότι δεν είναι θέµα προς ανακοίνωση πριν υπάρξουν συγκεκριµένες αποφάσεις.

Φαίνεται, κατά τις ίδιες πηγές, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε αδιαµαρτύρητα και χωρίς αντιρρήσεις να ενταχθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχε µε τους εκπροσώπους της τρόικας.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: «Αγριεύει» η σύγκρουση των υποψηφίων – Τα «όπλα» τους πριν από το debate

Κάθε μέρα και πιο έντονη είναι η πολιτική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ με τους υποψηφίους πρόεδρους του Κινήματος να «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους πρι...