Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τη γλίτωσε στο τσακ

thumb
Στο τσακ γλίτωσε την εκπαραθύρωση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις προηγούμενες μέρες. Αν μια εκδίωξή του από το υπουργείο Οι­κονομικών δεν δημιουργούσε παγκό­σμια αίσθηση ως ομολογία αποτυχίας του εγχειρήματος της κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έμπαινε στον πειρασμό να τον απομακρύνει, για να γλιτώσει τη λαϊκή κατακραυγή, όπως πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλί­ου υπαινίχθηκαν.
«Άσπονδοι φίλοι»
Ο πρωθυπουργός ωστόσο γνωρίζει ότι η πολιτική του τύχη είναι άρρηκτα δεμένη με αυτήν του υπουργού Οικο­νομικών, παρ’ ότι έχει αρχίσει να αντι­λαμβάνεται αυτό που φώναζαν εδώ και καιρό «άσπονδοι φίλοι» του: ότι έχει άγνοια κινδύνου στον χειρισμό πολιτι­κών καταστάσεων και η πρωτοφανής πολιτική του απειρία μπορεί να εκθέ­σει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός λούζεται, ουσιαστικά, με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, την αποκοτιά να καταστήσει «τσάρο» της οικονομίας έναν ελάχιστα έμπειρο πο­λιτικό, με αξιοσημείωτες επιδόσεις στην εκπροσώπηση του κόμματος στην αντιπολίτευση, αλλά πολύ ανώριμο για να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκλη­ση. Αποτέλεσμα ήταν να πέφτει από γκάφα σε γκάφα, δημιουργώντας μιας αλυσίδα λαθών που έχουν τελικά επι­πτώσεις στην ίδια την εικόνα του Γιώρ­γου Παπανδρέου. Από το αρχικό θέμα του, ότι ένιωσε πως το δέρνουν, όπως είπε, αφήνοντας άναυδους τους πά­ντες, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που παρευρέθη, μέχρι την «πατάτα» της Παρασκευής, με τους τροϊκανούς να φέρονται ως ανθύπατοι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός να σιωπά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι πρω­ταγωνιστής σε σειρά κολοσσιαίων λα­θών. Τελικά κατάφερε να τους κάνει όλους εχθρούς του και δεν αρνούνται ότι πλέον ο Παπακωνσταντίνου αποτε­λεί βαρίδι της κυβέρνησης.
Πρωτοκλασάτοι υπουργοί, είτε δη­μόσια είτε κατ’ ιδίαν, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από τη «σφαλιά­ρα» που έφαγε στο κύρος του ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν μπορεί πια να πείσει για τίποτα. Δεν κρύβουν όμως και τον θυμό τους για τον τρό­πο που χειρίζεται τόσο λεπτά θέματα, όπως είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Του καταλογίζουν ότι δεν μιλάει σε κανέναν, δεν συμβουλεύεται κανέναν και προχωρά σε δεσμεύσεις της χώρας, χωρίς καμία ούτε καν δη­μοκρατική επίφαση ή δίχτυ ασφαλείας, όπως είναι ο διάλογος με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Φέρεται σαν να αγνοεί ή να περι­φρονεί βασικά στοιχεία της δημοκρα­τίας και σαν να διαχειρίζεται τα προ­σωπικά του περιουσιακά και όχι την τύχη της χώρας» λέει πρωτοκλασάτος υπουργός.
Ανοιχτά μέτωπα
Ο υπουργός Οικονομικών, που δεν έχει σχεδόν κανέναν φίλο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξαι­τίας των συνεχών αιφνιδιασμών σε κρί­σιμες αποφάσεις που κλήθηκαν να νο­μιμοποιήσουν, έχει πια ανοίξει μέτωπο και με πρώην συμμάχους του εντός του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εκτός από τους παραδοσιακούς ιδε­ολογικούς του αντιπάλους, όπως η Λού­κα Κατσέλη, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Χάρης Καστανίδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Κώστας Σκανδαλίδης, και την καχυποψία με την οποία εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν τις πρω­τοβουλίες του η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, χτεσινοί του σύμμαχοι πνέ­ουν τα μένεα εναντίον του.
Ο Γιάννης Ραγκούσης δεν κρύβει την οργή του για τον τρόπο που συν­διαλέγεται με την τρόικα και του καταλογίζει ότι δεσμεύει σε ανεπεξέργα­στες πολιτικές την κυβέρνηση, ενημε­ρώνοντας επιδερμικά τον πρωθυπουρ­γό και χωρίς αναλυτικά σενάρια για τις επιπτώσεις στην κοινή γνώμη των χει­ρισμών του.
Με την επίθεση αυτή, θεωρούν άσπονδοι φίλοι του υπουργού Εσωτερι­κών, ο Ραγκούσης παίρνει την εκδίκησή του για τη σοβαρή ενδοκυβερνητική υπονόμευση που δέχτηκε η επιτροπή διαχείρισης κρίσης και επανέρχεται στα… ρετιρέ της πρωθυπουργικής εύ­νοιας. Όμως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει έναν ακόμα αντίπαλο πια, που ακούει στο όνομα του αντιπροέδρου Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος θεωρεί ότι ήταν εντελώς άστοχη και ανόητη η επίκληση της συναίνεσης και μάλιστα η σχετική επιστολή προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με δεδομένες τις πο­λιτικές συνθήκες και τη συγκυρία, επι­μένοντας ότι δείχνει προφανή πολιτική αδυναμία και στέλνει λάθος μήνυμα τό­σο στους πολίτες όσο και στους πολιτι­κούς αντιπάλους.
Η πρωτοβουλία Παπακωνσταντίνου έχει εξοργίσει τους πάντες, αφού και υπουργοί δεν έκρυψαν τη διαφωνία τους δημόσια, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που διατύπωσαν ευθέως την άποψη ότι πρέπει το θέμα να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το ζήτημα όμως είναι ότι και οι συζητήσεις στο Υπουρ­γικό Συμβούλιο είναι τόσο υποβαθμι­σμένες, που καταλήγουν να λειτουρ­γούν ως επίφαση δημοκρατικότητας, με εντελώς επιφανειακές συζητήσεις, χωρίς προετοιμασία, επί τη ουσίας δι­άλογο, ενημέρωση και διαβούλευση.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...