Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Οι αντοχές της κοινωνίας


ΣΥΜΦΩΝΑ µε όλες τις εκτιµήσεις, οι διαδηλώσεις της Τετάρτης ήταν οι µεγαλύτερες της τελευταίας εικοσαετίας. Λογικό. Ο κόσµος υποφέρει. Και όταν υποφέρεις, διαµαρτύρεσαι.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ µαζί µε τη διαδήλωση είναι δηµοκρατικός τρόπος διαµαρτυρίας. Οσο µαζικότερη είναι η διαµαρτυρία αυτή τόσο περισσότερο θα µετρήσει στον κοινωνικό συσχετισµό. Τόσο περισσότερο θα τεκµηριώσει την αίσθηση µιας κοινωνικής αντίδρασης, την οποία δεν γίνεταινα µη λάβουν υπόψη καιη κυβέρνηση και η τρόικα.

ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ έχουν αντοχές και ανοχές, που όταν τις υπερβούν, καθίστανται απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες. Και αυτές τις αντοχές δεν τις ορίζουν ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι τρόικες. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, αδυνατώ να αντιληφθώ τι είδους διαµαρτυρία αποτελεί να πηγαίνουν δέκα -είκοσι «αγανακτισµένοι νέοι» για να βρίσουν τον Πρωθυπουργό της χώρας τους ή για να εµποδίσουν την οµιλία τουστο Βερολίνο. Εντάξει, µπορεί να κάνουν το επαναστατικόκοµµάτι τους, αλλάδεν καταλαβαίνω ούτε σε τι αποβλέπειαυτού του είδους η διαµαρτυρία ούτε πού αποσκοπεί.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΝΩ διότι η διαµαρτυρίαείναι απολύτως θεµιτό δηµοκρατικό δικαίωµα, το οποίο χαρακτηρίζεται όχι µόνο από τη βασιµότητα των παραπόνων αλλά και από τον τρόπο µε τον οποίο εκφράζονται. Μια µεµονωµένη πράξη βίας µπορεί να υπονοµεύσει ακόµη και την πιο δίκαιη διαµαρτυρία, όπως έγινε τον ∆εκέµβριο µε την επίθεση στον βουλευτή Χατζηδάκη.

[ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ακόµη δεν έχουν βρεθείοι δράστες αυτής της άγριας επίθεσης ή, κατ’ άλλους, έχουν ταυτοποιηθεί αλλάδεν συλλαµβάνονται... Γιατί άραγε;]

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ λοιπόν, µέσα στην κοινωνικήένταση που ευλόγως ζει η χώρα µας, είναι να περιφρουρηθεί µε τον πιο αυστηρό τρόπο το δικαίωµα της διαµαρτυρίας.Οχι για να προστατευθούν αυτοί εναντίον των οποίων στρέφεται η διαµαρτυρία – µόνο ανόητοι µπορεί νατο σκέπτονται έτσι... – αλλά για να προστατευθεί το περιεχόµενό της.

ΔΙΟΤΙ ΑΝ Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ, η αγανάκτηση, ακόµη και ο θυµός εκτραχηλιστούν σε µία σειρά από τσαµπουκάδες, τότε το πρώτο θύµα των τσαµπουκάδων θα είναι όλα αυτά για τα οποία διαµαρτύρονται. Ούτως ή άλλως, µια διαδήλωση εκατό χιλιάδων ανθρώπων αποτελεί απείρως αποτελεσµατικότερο µέσο πίεσης από δέκα, είκοσι παλιόπαιδαπου θέλουν να κάνουν φιγούρα στις τηλεοράσεις.

ΜΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ αυτά; θα µε ρωτήσετε. Οχι πάντοτε, συµφωνώ. Ωστόσο, θα ελεγχθούν ευκολότερα σε ένα πιο αποφορτισµένο γενικό κλίµα, όταν η πολιτική αντιπαράθεση ξεφύγει από τον αφορισµό, την καταγγελία και τον ισοπεδωτισµό. Γι’ αυτό όταν τα κόµµατα,οι πολιτικοί,ακόµη και τα µέσα ενηµέρωσης πλειοδοτούν σε εµπάθεια καιένταση, θα πρέπεινα αναλογίζονταιότι πυροδοτούν µια κοινωνία στην οποία µετέχουν και οι ίδιοι.

Αν η δυσφορία, η αγανάκτηση, ακόµη και ο θυµός εκτραχηλιστούν σε µία σειρά από τσαµπουκάδες, τότε το πρώτο θύµα των τσαµπουκάδων θα είναι όλα αυτά για τα οποία διαµαρτύρονται
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού η Φον ντερ Λάιεν

  Ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα του   ευρωπαϊκού  πιστοποιητικού εμβολιασμού   κατά της Covid-19 το οποίο θα τυγχάνει «αμοιβαίας αναγνώρισης» τ...