Η αλήθεια είναι ότι, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζει με το άγχος και την αγωνία των πρόωρων εκλογών. Οι στενοί του συνεργάτες τον έχουν πείσει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περάσει τον... Ρουβίκωνα του ΔΝΤ, αφού η τρόικα ζητά όλο και περισσότερα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς, ενώ ενίοτε εμφανίζεται και ως νταβατζής της χώρας. Έτσι ο δρόμος για τις κάλπες μοιάζει μονόδρομος κατά τους συνεργάτες του Σαμαρά.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Ν.Δ. είναι το ότι, από τη στιγμή που πήγαν στα γραφεία της Συγγρού, η ηγεσία της Ν.Δ. έχει καλέσει τουλάχιστον δυο φορές στελέχη από την επαρχία προκειμένου να τους κάνει πολιτικό φροντιστήριο! Δηλαδή να τους δώσει επιχειρήματα με τα οποία θα κριτικάρουν την κυβέρνηση και θα απαντούν για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το επιχείρημα του Σαμαρά, που μιλώντας στους τομεάρχες τούς προέτρεψε να πάψουν να απολογούνται για το παρελθόν.
Την ίδια στιγμή το επιτελείο της Ν.Δ. βάζει στο στόχαστρο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τα δεινά που υφίσταται σήμερα η χώρα. Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται στη Βουλή να κορυφωθεί η αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομίας, ενώ από το κάδρο δεν φεύγει φυσικά και ο πρωθυπουργός.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα στη Συγγρού συζητούσαν το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον είτε συνολικά της κυβέρνησης είτε του Παπακωνσταντίνου. Όσοι υποστήριξαν αυτή την πρόταση έλεγαν ότι ο υπουργός όχι μόνο γνώριζε, αλλά είχε ενημερώσει σχετικά τους δημοσιογράφους για τη συμφωνία των 50 δισ. Η πρόταση απορρίφθηκε επί του παρόντος διότι η Ν.Δ. δεν έχει λόγο να συσπειρώσει κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ την ώρα που υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τις κινήσεις του Παπακωνσταντίνου.
Η υπόθεση της εκποίησης, αξιοποίησης ή... μεταποίησης της δημόσιας περιουσίας έφερε νευρική κρίση στα γαλάζια στελέχη, διότι απ’ τον περασμένο Ιούλιο η Ν.Δ. είχε κάνει ανάλογη πρόταση. Έτσι την Παρασκευή, όταν άκουσαν πώς το έθεσε η τρόικα, πάγωσαν.
Στον αέρα
Από τη μια, θα φαίνονταν αφερέγγυοι αν έκαναν κριτική, αφού ήδη είχαν καταθέσει σχετική πρόταση και υπήρχε κίνδυνος να ακυρωθούν όσα έλεγαν μέχρι τώρα, ενώ τιναζόταν στον αέρα η δουλειά μηνών, αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα η οποία επεξεργάζεται πρόταση για τα δημόσια ακίνητα και το πώς θα αξιοποιηθούν. Έτσι οι συνεργάτες του προέδρου αποφάσισαν η κριτική να εστιαστεί στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν κυβέρνηση και τρόικα το όλο θέμα.
Γι’ αυτό τα στελέχη της Ν.Δ. άλλαξαν την «αξιοποίηση» σε «εκποίηση» λέγοντας ότι πρόκειται για «κακοστημένη φαρσοκωμωδία», η οποία έχει στόχο να κρύψει «το ξεπούλημα των ασημικών της χώρας», ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο σηκωμένο δάχτυλο του τροϊκανού και μίλησαν για προσβολή του ελληνικού λαού.
Γαλάζια παρέμβαση εφ’ όλης της ύλης
Τελικά, οι γαλάζιοι αποφάσισαν να μελετήσουν όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 50 δισ. και να ετοιμάσουν μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση. Ο Σαμαράς έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να στοιχειοθετήσουν ακόμη καλύτερα την πρόταση για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αφού η αρχική εκτίμηση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ. Φυσικά κάτι τέτοιο τώρα δεν είναι εφικτό, αφού, όπως λένε οι συνεργάτες του, πέρασαν πολλοί μήνες, οι οποίοι επιβάρυναν την κακή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.
«Σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δεν θα μπορέσει να τα διαπραγματευτεί με καλούς όρους» έλεγαν οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά. «Θα τα πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί». Αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις η Ν.Δ. έχει... θέμα. Παρ’ ότι λένε πως «η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι εντός του 2010 θα εκτελούσε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα της απέφερε 2,5 δισ.», οι ίδιοι εμφανίζονται να μην έχουν συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα. Υπάρχουν διάφορες απόψεις, με επικρατέστερη αυτή των συνεργατών του Σαμαρά, που λέει ότι η Ν.Δ. καταρχήν θα συναινέσει στις αποκρατικοποιήσεις που είχε αρχίσει η κυβέρνηση Καραμανλή (Καζίνο, Λάρκο, Αλυκές), οι οποίες όμως σήμερα δεν μπορούν να αποφέρουν όφελος μεγαλύτερο από 5 δισ.
Οι γαλάζιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι περίπου άλλα 5 δισ. μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευση μέρους των ακινήτων, με μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, leasing, ενώ μέσω συμβάσεων παραχώρησης θεωρούν ότι πρέπει να περάσει η αξιοποίηση των λιμανιών, αεροδρομίων και μαρινών. Αντίθετη εμφανίζεται καταρχάς η Ν.Δ. στο ενδεχόμενο πλήρους ιδιωτικοποίησης των εισηγμένων εταιρειών, όπως π.χ. της ΔΕΗ.
Μικρό ποσοστό
Κυβέρνηση και Ν.Δ. πάντως φαίνεται να συμφωνούν στην εμπορική αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας. Ο Σαμαράς, ωστόσο, θεωρεί ότι οι κινήσεις αυτές πρέπει να είναι περιορισμένες και να αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό από το παθητικό της ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζει καλά το παράδειγμα των Βρυξελλών, όπου, ενώ το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει πενταώροφο ακίνητο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η ελληνική αντιπροσωπεία, στη συνέχεια μετακόμισε σε άλλο κτίριο πληρώνοντας ενοίκιο. «Εμείς μιλάμε μόνο για κτήσεις και εκτάσεις που σήμερα δεν έχουν χρήση ή αξία και που είναι πέρα για πέρα αδρανείς» έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι...
Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι η διαφορά της Ν.Δ. από την κυβέρνηση επί της ουσίας. Περισσότερο σαν... αγώνας δρόμου για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών μάς φαίνεται, παρά σαν πρόθεση διαμόρφωσης ενός αναπτυξιακού σχεδίου. Εκτός αν είμαστε κακόπιστοι με τους φωστήρες της Συγγρού - και δεν το νομίζουμε...
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου