Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Συγγρού: 5 «σαμαράκια» στο δρόμο της κάλπης

Σηκώνει τη σημαία των εκλογών η Ν.Δ. αλλά, αν την αιφνιδιάσει ο Παπανδρέου, μετά την κρίσιμη σύνοδο στις 24-25 Μαρτίου, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να βρεθεί καθ' οδόν για τις κάλπες με άδειο καλάθι.
Το καλάθι θέλει να γεμίσει ο Σαμαράς Το καλάθι θέλει να γεμίσει ο Σαμαράς Ηίδια, πάντως, δεν τις ζητάει, δηλώνει όμως ότι είναι «καλοδεχούμενες» και ο Α. Σαμαράς κάνει ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής στο κόμμα. Συγκαλεί τα όργανα, επεξεργάζεται ο ίδιος τις εκλογικές λίστες, συναντά πρόσωπα που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανανέωση. Τελευταία κάλεσε στη Συγγρού τον διαφημιστή Παύλο Παπαδάτο και του πρότεινε να κατεβεί υποψήφιος στην Κεφαλονιά. Στην Α' Αθήνας αναμένεται να κατεβάσει τον Βασίλη Κικίλια και να φέρει από την Ευρωβουλή τη Μαριέττα Γιαννάκου. Πονοκεφαλιάζει με την Κρήτη, όπου η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη έχει μια υπεροχή όπως έδειξαν και οι περιφερειακές εκλογές, στις οποίες ο Δ. Γιαννουλάκης ήρθε δεύτερος.
Πέντε είναι τα μεγάλα αγκάθια για τη Ν.Δ. τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει αν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές μέχρι τις 3 Απριλίου που συμπληρώνεται το 18μηνο και ισχύει ακόμη η λίστα.
1 Συνεχίζει να βλέπει από απόσταση την πλάτη του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι επί ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει επιβάλει σχεδόν βίαια μια σειρά επώδυνων ανατροπών (μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών) και αλλεπάλληλα μέτρα. Την ίδια στιγμή επιτίθεται στα ΜΜΕ, τα οποία κατηγορεί ότι αποκρύβουν τις θέσεις της ή αλλοιώνουν το μήνυμά της. Είναι σαφές ότι αναζητεί άλλοθι για να δικαιολογήσει την αδυναμία της να προβάλει ως αξιόπιστη πρόταση εξουσίας.
2 Καταγγέλλει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και η δική της στρατηγική χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό έλλειμμα: συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για έξοδο από το Μνημόνιο, το οποίο ξορκίζει. Αν δεν περάσει, όμως, από την καταγγελία στην ουσία, δύσκολα θα ανακάμψει. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκης, προανήγγειλε το «Ζάππειο 2», το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Το περιεχόμενό του θα δώσει ή όχι και το στίγμα της όποιας προοπτικής.
3 Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζει να τα απαιτεί όλα και να αρνείται τα δυσάρεστα, δίνοντας την εικόνα ότι στερείται ρεαλιστικής στρατηγικής. Θέλει ευρωομόλογα, δυνατότητα επαναγοράς του χρέους με δάνεια που θα δοθούν στην Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας και όλων των υπολοίπων με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίων κ.λπ. Ταυτόχρονα λέει ηχηρό «όχι» στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας το οποίο η Μέρκελ έχει βάλει σε σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των «27». Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. (4/2), είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια «ακυβέρνητη νομαρχία». Την ίδια σκληρή γραμμή ακολουθεί και μετά το ταξίδι του Παπανδρέου σε Βερολίνο και Ελσίνκι που ανέδειξε τα μεγάλα αδιέξοδα.
4 Αρνείται την πρόσκληση της κυβέρνησης να συζητήσει τις προτάσεις της για την οικονομία την επόμενη εβδομάδα. Το επιχείρημά της είναι ότι πρόκειται για ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Παπανδρέου, μία κίνηση που την κάνει για τα προσχήματα, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Η ουσία είναι όμως ότι η χώρα είναι πάνω απ' όλα και θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και τα δύο κόμματα εξουσίας.
5 Η Ν.Δ. συνηθίζει να πατάει σε δύο βάρκες. Πολλές φορές δίνει την εικόνα ότι θυσιάζει ακόμη και θέσεις που ήταν της δικής της ιδεολογικής προσέγγισης (μεταρρυθμίσεις) προκειμένου να χαϊδέψει αυτιά.
Σημαντικά κενά που δύσκολα θα συμπληρωθούν μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών εξπρές.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...