Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Beggars can’t be choosers


 Δηλαδή αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη πρέπει να δεχθούν οποιαδήποτε βοήθεια τους προσφέρεται κι ας μην είναι η πλήρης λύση στα προβλήματά τους.
Δεν έχουν άλλη πολυτέλεια.
Η αγγλοσαξωνική σκέψη σε όλο τον ρεαλισμό της, μια και οι Βαλκάνιοι προσπαθούν να μαντέψουν αν είναι για καλό και για κακό η εισήγηση της τρόικας για αγορά των κρατικών ομολόγων με έκπτωση 30% με χρήματα από την αξιοποίηση ή πώληση κρατικής περιουσίας.
Δηλαδή αν έχουμε 50 δις ευρώ κεφάλαιο μπορούμε να ξοφλήσουμε 65 δις υψηλότοκου χρέος με την προυπόθεση βέβαια ότι θα μας δώσει η ΕΚΤ άλλα 50 δις χαμηλότοκου δανείου (1%) ώστε να ξοφλήσουμε άλλα 65 δις του ίδιου ομολογιακού χρέους.
Σύνολο 130 δις ευρώ εξόφληση, δηλαδή το μισό σχεδόν συνολικό δημόσιο χρέος με επιβάρυνση τόκου μόνο μισό δις ευρώ τον χρόνο αντί για 6,5 δις.
Τοκοχρεωλύσια που πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο με το σημερινό τόκο 5% που ζητιανεύουμε κάθε δίμηνο από την τρόικα.
Η όλη προσπάθεια γίνεται για να πέσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 90% του ΑΕΠ και να μπορεί να εξυπηρετηθεί με λογικά επιτόκια και όχι με το 12% που ζητάνε οι αγορές για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα.
Το όφελος είναι βασικά διπλό.
Η Ελλάδα θα ξεφύγει από τις δαγκάνες των τοκογλύφων κερδοσκόπων και τα αμαρτήματα του παρλθόντος χωρίς να κηρύξει αναγκαστική πτώχευση που σημαίνει καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως είπε ο πρώην Γερμανός ηγέτης Σμιτ μια Ελληνική πτώχευση και στοπ πληρωμών θα κτυπήσει κατακέφαλα το οικονομικό σύστημα της ΕΕ μια και θα φέρει την χρεοκοπία, όχι μόνο στην Ελλάδα, τις Ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους Έλληνες επενδυτές, αλλά και στους δανειστές και τράπεζες από την ΕΕ.
Η τρόικα δίνει χρόνο στο οικονομικό σύστημα της ΕΕ και της Ελλάδας να επιβιώσει μιας αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους.
Δίνει επίσης εκλογές λύσεων και χρόνο στην Ελληνική κυβέρνηση από την μια πλευρά να μειώσει το χρέος της στο μισό, να αυξήσει τα έσοδα από την φοροδιαφυγή και την φορολογία της παρανομίας (ημιυπαίθριοι, παράνομα κτίσματα, κτλ).
Το ποσό των 50 δις δεν βγήκε από το ημίψηλο της τρόικας αλλά από την Ελληνική κυβέρνηση. Τώρα αν μπορούν να βρεθούν τα δις χωρίς να πέσουν οι μεγαλοκαρχαρίες της διαφθοράς ειναι άλλου λαγού ευαγγέλιο, της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ο κ. Καστανίδης και άλλοι Υπουργοί και Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν διορίσθηκαν να προστατεύουν μόνο τα δικαιώματα των δικηγόρων, πολιτικών και μη, αλλά για να ξεκαθαρίσουν την λάσπη από την κυβερνητική μηχανή και την κοινωνική Δικαιοσύνη.
Ας μην ξεχάσουμε την Ανώτατη εκπαίδευση μια και ακούς κάτι κουφά από καθηγητές Πανεπιστημίων και μάλιστα Οικονομικών & Ευρωπαϊκών σπουδών που τους νοιάζει περισσότερο πως θα δικαιολογήσουν τον αρχηγό τους κ. Τσίπρα παρά το αν αξίζουν τον μισθό τους.
Δυστυχώς υπάρχουν ανίδεοι δημοσιογράφοι που όχι μόνο τους καλούν για συνέντευξη σαν να έχουν να προσφέρουν μια λύση αλλά κι όταν απαντούν σε καίριες ερωτήσεις με ανοησίες δεν έχουν την ικανότητα ή την τόλμη να τους αποκαλύψουν.
Πως διορίσθηκαν καθηγητές αυτοί οι κύριοι όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την κομματική τους ιδεολογία από το την οικονομική επιστήμη.
Πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη δανειστές να δώσουν χρήματα στο Ελληνικό κράτος να δώσει νέες παροχές στα πανεπιστήμια όταν έχουν κατασπαταλήσει τόσα δις ευρώ όλα αυτά τα χρόνια με μηδενικά αποτελέσματα.
Ευτυχώς που υπάρχει κάποιος απόφοιτος πριν δεκαετίες που έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και διακρίθηκε εκεί για να κοκορεύονται και να μας κοροιδεύουν για την «ποιότητα» των ελληνικών πτυχίων.
Το μόνο που δεν τολμούν να πουν είναι για την αναξιοκρατία που κυριαρχεί μεταξύ διδακτικού και σπουδαστικού δυναμικού που άφησε την χώρα στην κατάντια που βρίσκεται σήμερα.
politismos politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...