Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Η αραβική κρίση σαμποτάρει τις ελληνικές εξαγωγές



Ισχυρό πλήγμα στις εξαγωγές προς τις χώρες του αραβικού κόσμου αναμένεται να επιφέρει η ισχυρή κρίση που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή, με αποκορύφωμα την έντονα έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη.

Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις εμφανίζονται έντονα επιφυλακτικές απέναντι στα εν λόγω κράτη (Λιβύη, Αίγυπτος, Τυνησία, Υεμένη, Μπαχρέιν), λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης και των ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων. Τα πρώτα σημάδια επιρροής της παραπάνω κατάστασης στον ελληνικό εξαγωγικό κλάδο αναμένεται να εμφανιστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ σε περίπτωση που η κρίση δεν κοπάσει μέχρι τον Απρίλιο, εκφράζονται φόβοι ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές με τις εν λόγω χώρες θα πληγούν καίρια για όλο το 2011.

«Παρατηρούμε ήδη ένα πάγωμα των ελληνικών εξαγωγών κυρίως προς τη Λιβύη, καθώς και προς την Αίγυπτο, την Τυνησία και την Αλγερία», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, εκφράζοντας παράλληλα το φόβο να μην επεκταθεί η εν λόγω ασταθής κατάσταση σε μεγαλύτερα κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία και να μην επηρεαστούν γενικότερα οι χώρες του Κόλπου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές προς τον αραβικό κόσμο την τρέχουσα περίοδο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω της πολιτικοοικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν. «Μέχρι σήμερα υπήρχε μια εμπιστοσύνη απέναντι στους πελάτες από αυτές τις χώρες, η οποία τώρα έχει χαθεί στο μακροοικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Εκεί που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε και να ταργκετάρουμε την εν λόγω αγορά, τώρα έχει επέλθει ο φόβος και η ανησυχία», υπογραμμίζει ο κ. Λακασάς.
Το μεγαλύτερο ζητούμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, είναι η διάρκεια της κρίσης και το μέγεθος της αρνητικής επιρροής που αυτή θα έχει στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές. «Εάν πάρουμε το ενδεχόμενο ότι η κρίση στην περιοχή θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο, τότε ο αντίκτυπος θα φανεί στα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου και εάν υπάρξει σταθεροποίηση από τον Απρίλιο, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια σχετικά ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς δεν θα έχει υποστεί τόσο σημαντικό ρήγμα το γενικότερο εμπορικό κλίμα. Εάν όμως η κρίση διαρκέσει περισσότερο, για παράδειγμα ένα εξάμηνο ακόμα, τότε θα υπάρξει μεγάλο ρήγμα στις διμερείς σχέσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ελληνοαραβικού επιμελητηρίου και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, προβλέπει σημαντική μείωση του αριθμού των ελληνικών εξαγωγών προς τον αραβικό κόσμο, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει μια ξεκάθαρη πρόβλεψη, καθώς – όπως αναφέρει – η κατάσταση είναι ακόμη ιδιαίτερα ρευστή. «Έχουν σταματήσει πολλές οικονομικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Λιβύη, η οποία ουσιαστικά καίγεται. Παρατηρούμε αρκετές επενδύσεις να παγώνουν και ελληνικές κυρίως κατασκευαστικές εταιρείας να γυρνάνε πίσω. Για να επανέλθει η κατάσταση σε φυσιολογικά επίπεδα χρειάζεται ειρήνη και ομαλή λειτουργία της χώρας», αναφέρει.
Σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο και τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την εν λόγω χώρα, ο κ. Φώλιας δηλώνει πως η κατάσταση εκεί έχει εκτονωθεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως απαιτούνται ριζικές αλλαγές, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή, ενώ επισημαίνει πως το Επιμελητήριο κάνει ότι περνάει από το χέρι του, προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Σε ικανοποιητικό επίπεδο οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια
Οι καλές σχέσεις Ελλάδας – αραβικού κόσμου αποτυπώνονται στις εξαγωγές της χώρας μας προς τις εν λόγω χώρες, καθώς και στο γενικότερο επίπεδο των εμπορικών σχέσεων. Η Αίγυπτος αποτελεί τον σημαντικότερο πελάτη των ελληνικών εταιριών, με το σύνολο των εξαγωγών της χώρας μας να αγγίζει τα 110 εκατ.ευρώ για το πρώτο επτάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που έχει στην κατοχή του ο ΣΕΒΕ.
«Σε γενικές γραμμές, πριν ξεσπάσει η κρίση, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις αραβικές χώρες ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, με βασικότερους πελάτες μας να αποτελούν η Αίγυπτος, καθώς και η Σαουδική Αραβία», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ελληνοαραβικού επιμελητηρίου και υπεύθυνος εξαγωγών της Olympia Electronics, Παντελής Αντάρ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε αρκετές χώρες, όπως πχ. στην Αλγερία οι διμερείς σχέσεις έχουν δυσχεράνει.
Ο κ. Φώλιας, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι ναι μεν είναι σημαντικές οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, αλλά είναι χαμηλές σε σχέση με τις γενικότερες καλές σχέσεις της χώρας μας με τα εν λόγω κράτη. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι εξαγωγές προς τον Λίβανο. Συγκεκριμένα, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά 83,7%, ανέρχονται μόλις στα 12,26 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, το επίπεδο των ελληνικών εξαγωγών προς το Ιράκ, οι οποίες το πρώτο επτάμηνο του προηγούμενου έτους εκτοξεύθηκαν κατά 578,5% και ανήλθαν στα 53,63 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2009, που είχαν ύψος μόλις 4.000 ευρώ.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...