Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Στρος Καν: «Ανταποκριθήκαμε στην οικονομική κρίση, όχι όμως στην κοινωνική»

«Η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Ανταποκριθήκαμε στην οικονομική κρίση, δεν κυριαρχήσαμε όμως επί της κοινωνικής κρίσης», δήλωσε σε συνέντευξή του, το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο Στρος Καν εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια Ευρώπη που δεν κατορθώνει να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και που διατρέχει το σοβαρό κίνδυνο «να υποβαθμισθεί σε σχέση με την Ασία».
«Αποφύγαμε την κατάρρευση» δήλωσε, «δεν αποφύγαμε όμως την ταλαιπωρία του κόσμου που υποφέρει», προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης είναι «η βασική ιδέα» που καθοδηγεί τη δράση του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΝΤ πολλές χώρες της G20 έχουν την αίσθηση ότι η κρίση τελείωσε, με συνέπεια να είναι λιγότερο συνεργάσιμες από ό,τι ήταν στην αρχή της κρίσης.
Στο ερώτημα εάν η οικονομική λιτότητα μπορεί να θεωρηθεί ως η «μοιραία» λύση για την Ευρώπη, ο Ντομινίκ Στρος Καν αναφέρθηκε κατ'αρχάς στην ανάγκη διατήρησης μιας τάξης στις οικονομίες των χωρών και μιας σώφρονος πολιτικής, «εκείνο όμως που είναι σημαντικό είναι να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Ορισμένες χώρες τα καταφέρνουν καλύτερα όπως η Γερμανία που έχει καλύτερη ανάπτυξη από τη Γαλλία, υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που είναι σε χειρότερη κατάσταση όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία», πρόσθεσε.
Ο Ντομινίκ Στρος Κάν πρώην στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν αποδεχθεί την προεδρία του ΔΝΤ, διατηρεί μια πολυ υψηλή δημοτικότητα στο γαλλικό κοινό. Αναμένεται μάλιστα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2012 εφ'όσον αποφασίσει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του. Μία τελευταία σφυγομέτρηση της Φράνς Σουάρ μάλιστα τον εμφανίζει να προπορεύεται του Σαρκοζί στον πρώτο γύρο με 26% έναντι 22%. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι εάν θα βάλει υποψηφιότητα ή όχι, θέμα για το οποίο δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις διότι είναι δεσμευμένος από την νυν ιδιότητά του.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...