Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δείγμα στήριξης του Βερολίνου συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ


thumb

«Δείγμα της στήριξης που η Γερμανία παρέχει στην Ελλάδα» χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Ζάιμπερτ την συνάντηση της καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την Τρίτη στο Βερολίνο.
Σημείωσε χαρακτηριστικά «η συνάντηση δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει ρητά όλα όσα με θάρρος κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο δύσκολο δρόμο που διανύει μαζί με τον ελληνικό λαό».
Ωστόσο, τόσο ο κ. Ζάιμπερτ όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να επεκταθούν σε λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης, στην οποία και θα συζητηθεί το ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αλλά και η «συνολική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους.
Ο Γερμανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας του ανεπίσημου Συμβουλίου της ΕΕ στις 11 Μαρτίου για το μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων από το 2013, το προσωρινό Ταμείο στήριξης και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».
Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν και συναντήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την ελληνική πλευρά,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υπογράμμισε πως «εκείνο που θέλουμε να δώσουμε ως στίγμα της δικής μας θέσης είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει να ενισχυθεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης που είναι και μηχανισμός σταθερότητας για τις ευρωπαϊκές χώρες και δείχνουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα δουλεύει συστηματικά για την προώθηση των θέσεων της αυτών και ενόψει της Συνόδου Κορυφής».
Συμπλήρωσε πως επιθυμία της Ελλάδας, είναι η Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου «να δώσει μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση με χαρακτηριστικά την ενίσχυση της Ευρωζώνης, του Ευρώ, της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης».
Αναφορικά με το εάν στην αυριανή συνάντηση θα τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης, επεσήμανε ότι μια καταρχήν απόφαση για την επιμήκυνση υπάρχει και στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε ότι αυτή την απόφαση η κυβέρνηση θέλει να την διευρύνει και να είναι προς όφελος της χώρας μας.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...