Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Χειρότερη πόλη της Δυτικής Ευρώπης η Αθήνα

Το χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης στη Δυτική Ευρώπη διαθέτει η Αθήνα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα σε140 πόλεις του κόσµου. Σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και εκπαίδευση ήταν οι κύριοι λόγοι για την κατάταξη της πρωτεύουσάς μας στην 63η θέση.
Η έρευνα του βρετανικού περιοδικού «Economist» κατατάσσει 140 μητροπόλεις ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν σε πέντε υπό εξέταση κατηγορίες: ιατρική περίθαλψη, παιδεία, σταθερότητα, πολιτισμός –περιβάλλον και υποδοµές. Με βαθµολογία 81,2%, δηλαδή οριακά πάνω από τα επίπεδα βιωσιµότητας, η Αθήνα τερµάτισε και φέτος στην 63η θέση, μία θέση πάνω από το Σαντιάγο της Χιλής.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά το Βανκούβερ, στον Καναδά βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, με βαθμολογία 98% στους 30 δείκτες των πέντε κατηγοριών. Παρέμεινε σταθερό στις επιδόσεις του σε σχέση με πέρυσι, ως το πιο ανθρώπινο και φιλόξενο µέρος για να ζει κανείς, µόνος ή µε την οικογένειά του. Πήρε άριστα σε εκπαιδευτικό σύστηµα, υγειονοµική περίθαλψη, πολιτισµό και περιβάλλον, και λίαν καλώς στον τομέα της εγκληµατικότητας.
Τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαµβάνουν Μελβούρνη και Βιέννη, ενώ τελευταία για άλλη µία χρονιά είναι η Χαράρε, στη Ζιµπάµπουε. Εκτός του εκτοπισμού της Βιέννης από τη Μελβούρνη, δεν παρατηρήθηκε κάποια άλλη αξιοσηµείωτη αλλαγή σε σύγκριση µε πέρυσι. Ακόμα και το Λονδίνο, διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, σηµείωσε πολύ µικρή πρόοδο, ανεβαίνοντας από την 54η στην 53η θέση.
Ιδανικές για να ζει κανείς θεωρούνται οι περισσότερες πόλεις της ∆υτικής Ευρώπης, οι οποίες κατά μέσο όρο συγκεντρώνουν βαθµολογία µεγαλύτερη του 90%. Σύμφωνα με το συντάκτη της έκθεσης, Τζον Κόπστεϊκ: «Οι σχετικά αραιοκατοικηµένες πόλεις µεσαίου µεγέθους στα ανεπτυγµένα κράτη τείνουν να συγκεντρώνουν υψηλότερη βαθµολογία, καθώς διαθέτουν όλες τις παροχές σε επίπεδο πολιτισµού και υποδοµών, καθώς και λιγότερα προβλήµατα που προκαλούνται από την εγκληµατικότητα ή τον συνωστισµό».
Εξαιρετικά χαμηλά βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, με βαθμολογία 60,3% στην 110η θέση, με κύριες αδυναμίες την κακή ποιότητα της εκπαίδευσης και την απουσία υποδοµών. Τα προβλήματα αυτά στέκονται εμπόδια στη σύγκλιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, καθώς φαίνεται ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια.
Στις ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη βρίσκεται μόλις στην 56η θέση της κατάταξης, με εξαιρετικά μέτριες συνθήκες διαβίωσης. Την υψηλότερη βαθμολογία διαθέτει το Πίτσμπουργκ στην 29η θέση, ακριβώς πάνω από τη Χονολουλού. Το Λός Άντζελες κατέβηκε τρεις θέσεις, φτάνοντας στην 44η.
Κορυφαία ανάμεσα στις ασιατικές πόλεις η Οσάκα, ξεπερνά κατά πολύ το Τόκιο και καταλαμβάνει τη 12η θέση, ισοβαθμώντας με τη Γενεύη. Το Χονγκ Κονγκ τα πάει αρκετά καλά στην 31η θέση, σε αντίθεση με το Πεκίνο που πέφτει στην 72η θέση λόγω σοβαρών προβλημάτων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάτι: "Όχι" του εισαγγελέα για άσκηση κακουργηματικής δίωξης

Αρνητική απάντηση έλαβε, από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας στο  Μάτι  από την πυρκαγιά του Ιο...