Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος: «Επιτακτική ανάγκη η συµφωνία για Ελλάδα - Ευρώπη»


Ο έλληνας Πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου στην  κοινή συνέντευξη Τύπου µε  την Ανγκελα Μέρκελ, µετά  τη χθεσινή συνάντησή τους  στο Βερολίνο
«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συνολική συµφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, αλλιώς τα πράγµατα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα», τόνισε αργά χθες το βράδυ οΠρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάνονταςέναν απολογισµότης συνοµιλίας που είχε µε την καγκελάριο της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ. «Εχει ευθύνες η Ευρώπη», υποστήριξε ο κ Παπανδρέου, «να τελειώνουµε µε αυτή την ιστορία, να γυρίσουµε σελίδα και να µην ξαναβρεθούµε µπροστά σε µια τέτοια κρίση όπως αυτή που αντιµετωπίζει εδώ και µήνες η ευρωζώνη».

ΕΠΙΜΗΚΥΝςη. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης για την αποπληρωµή του δανείου είναι «προδιαγεγραµµένη. Είναι όµως λογικό να µη λαµβάνονται σπαστές αποφάσεις, αλλά να υπάρξει συνολική αντιµετώπιση του προβλήµατος. Και αυτό είναι κάτι που συµφέρει την Ελλάδα». Πάντως η Ανγκελα Μέρκελ,µε το βλέµµα στραµµένοστο εσωτερικό της χώρας της και ουσιαστικά λειτουργώντας υπό τιςεντυπώσεις που δηµιουργεί ησυντριπτική ήττα που υπέστη την περασµένη Κυριακή στο Αµβούργο, επαναβεβαίωσε την άρνησήτης να δώσει τώρα λύση στο συνολικόπρόβληµα της ευρωζώνης, µέρος τουοποίου αποτελεί το «ελληνικό πρόβληµα».

«Ολα έµειναν στο τραπέζι», ήταν το σχόλιο µέλους της κυβερνητικής αποστολής. Είναιενδεικτικό ότι η καγκελάριος, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τις «δύσκολες» αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τα δύσκολα µέτρα που προκαλούν αντιδράσεις και απεργίες στην Ελλάδα, εν τούτοις αρνήθηκε να δώσει το τελικό οκέι για την επιµήκυνση του ελληνικούδανείου καινα δεσµευτεί γιαέγκαιρη καιοριστική λύση στο πρόβληµα της Ευρώπης. Οπως διεφάνη και από τις δηλώσεις που έκαναν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου στην καγκελαρία µετά τησυνάντηση, ύστερα από το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής η καγκελάριος έχει στρέψει όλες τις προσπάθειές της στις κρίσιµες για την παραµονή των Χριστιανοδηµοκρατών στην εξουσία εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεµβέργης στα τέλη Μαρτίου. Με τον γερµανικό Τύπο να υποστηρίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ«τιµωρήθηκε» την Κυριακή γιατην εφεκτική στάση που τηρεί έναντι της Ελλάδας, µοιάζειµάλλον απίθανο – έλεγαν διπλωµατικές πηγές – η γερµανίδα καγκελάριος να αλλάξει στάση τουλάχιστον πριν από αυτές τις εκλογές. Πάντως η ίδια υπεραµύνθηκε της στάσηςτης, δηλώνοντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» ότι αν δεν πίστευε στην υπόθεση της Ευρώπης, δεν θα έκανε όσα κάνει για τη στήριξη του κοινού νοµίσµατος.

Σε ό,τι µας αφορά, για την επιµήκυνση στην αποπληρωµή του δανείου είπε ότι «το σκεφτόµαστε» και «όλα είναι υπό συζήτηση», επιβεβαιώνοντας µε τον τρόπο αυτό ότι (η επιµήκυνση) συνδέεται άµεσαµε τη λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνηκαι, σε έναευρύτερο πλαίσιο, µε το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί από κοινού µε τον Νικολά Σαρκοζί. Αντίθετα, ηκαγκελάριος της Γερµανίας προσέφερε αφειδώς πολιτική στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου και την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι νοικοκυρεύει τα του οίκουτης και αυτό το εκτιµάη γερµανική κοινή γνώµη. «Πολλοί Γερµανοί είναι πεπεισµένοι πως η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόµο» είπε, αλλά επισήµανε µε έµφαση ότι η χώρα µας πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει και ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόµη». Η φράσηαυτή δηµιούργησε την εντύπωση ότι ηΓερµανία απαιτεί καιάλλα µέτρα από την Ελλάδα και προκάλεσε – έπειτα από ερώτηση των «ΝΕΩΝ» – την κατηγορηµατική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα µέτρα», αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρµόζει τις πολιτικές της.

Ο Πρωθυπουργός διέψευσε επίσης ότι αντιµετωπίζει το ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης τουχρέους ή κουρέµατος, «γιατίκάτι τέτοιο έχει να κάνει µε την αξιοπιστία µας απέναντι στους πιστωτές µας». Σηµείωσε επίσης, απαντώντας έµµεσα στη φιλολογία που διακινείται έντονα το τελευταίο διάστηµα στη Γερµανία, ότι το χρέος της Ελλάδας και η διαχείρισή του δεν πρόκειται να επιφέρουν πρόσθετο βάρος στους γερµανούςφορολογουµένους. «Για εµάς είναιθέµα αξιοπιστίας ως προς εµάςκαι τους ευρωπαίους εταίρους» ηπιστή εκτέλεση του προγράµµατος, είπε.

Πάντως,η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει παρασκηνιακά ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόβληµα για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ. «Η επιµήκυνση είναι δεδοµένη» υποστήριζε µε κατηγορηµατικό τρόπο κυβερνητικός παράγων το µεσηµέρι, αµέσως µετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονοµικών ΓιώργοςΠαπακωνσταντίνου µε τον γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Κατά την ίδιαπηγή, «µε τηΓερµανία είµαστε σε καλό δρόµο, αλλά υπάρχουν δύο αγκάθια. Το ένα αφορά τη µείωση των επιτοκίων του δανείου που έλαβε ηΕλλάδα και τοδεύτερο, την επαναγορά του ελληνικού χρέους µέσω της αγοράς ελληνικών κρατικών οµολόγων».

άλληλοενημερώςη. Ωστόσο, η ίδια πηγή είχε σπεύσει να προϊδεάσει µετά τη συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Σόιµπλε ότι η ελληνική πλευρά δεν ανέµενε µια συµφωνία κατά τη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ και ότι θα γινόταν απλώς «αλληλοενηµέρωση για την πορεία των πραγµάτων στην Ευρώπη». Με την προσθήκηότι ο Πρωθυπουργός θατόνιζε στη συνοµιλήτριά τουπως «έχουναπέναντί τους µια υπεύθυνη κυβέρνηση – η Ελλάδα συµβάλλει στη σταθερότητα της ευρωζώνης υλοποιώντας κατά γράµµα τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει». Στη συνοµιλία µε την κ. Μέρκελ ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν συζήτησε καθόλου διµερή θέµατα, όπως τα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλισµών καθώς καιτα χρέη τωννοσοκοµείωνγιατί δεν υπήρχε χρόνος.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Π. Πέρκα: Η βία δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ στην ατζέντα της αριστεράς

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα συμμετείχε στις 10.7.2020 στην εκπομπή ...