«Όσα χρήματα και να εξοικονομήσουμε, με οποιαδήποτε μέτρα, τα πληρώνουμε σε τόκους», επισημαίνει στο tvxs.gr ο καθηγητής του πανεπιστημίου INSEAD και ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά Σπύρος Μακρυδάκης, ο οποίος σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί λίγο πολύ μάταιες τις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία, η οποία δεν έχει παρά να «κοιτάζει το συμφέρον της».Λίγη ώρα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Παπανδρέου – Μέρκελ, ο καθηγητής κ. Μακρυδάκης παραθέτει με αφοπλιστικό τρόπο τα εξής στοιχεία: «Το χρέος του 2010 αυξήθηκε κατά 42 δις. Το επιτόκιο του 5% μεταφράζεται σε 2,1 δις, την ώρα που από τις περικοπές των συντάξεων εξοικονομούμε 800 εκατ. το χρόνο. Πληρώνουμε 22 δις ετησίως σε τόκους, με τα έσοδα του κράτους να ανέρχονται σε 50 δις».
Ως εκ τούτου, ο ίδιος αναρωτιέται «πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε». Κατά τη γνώμη του, δεν βλέπει υπάρχει άλλη λύση από τη μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους με στόχο ένα «κούρεμα» της τάξης του 30-40%. Σε αυτή την περίπτωση, όπως υπογραμμίζει, θα χάσουν χρήματα οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες οι οποίες κατέχουν σε μεγάλο ποσοστό το ελληνικό χρέος.
Όσον αφορά στην προοπτική επιστροφής στη δραχμή, αναγνωρίζει ότι «το πρόβλημα πλέον θα είναι τεράστιο, διότι όχι μόνο θα σημειωθεί μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό και οι εισαγωγές αγαθών από το εξωτερικό».
Αναφερόμενος στον τομέα της ανάπτυξης, τονίζει πως «δεν είμαστε ανταγωνιστικοί» και σε αυτό το πλαίσιο εκφράζει την πεποίθηση ότι «τελικά στην Ελλάδα κανείς δεν θέλει αλλαγές». Ο ίδιος κάνει λόγο για «συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας τα οποία δεν εκμεταλλευόμαστε, όπως η ναυτιλία (είμαστε ηγέτες παγκοσμίως), ο τουρισμός ή η ιατρική (είναι χαρακτηριστικό ότι Αμερικανοί ταξιδεύουν έως την Ινδία για εγχειρήσεις)».
Κληθείς να σχολιάσει τις διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής το Μάρτιο, προβλέπει πως «το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι πολύ σκληρό και δεν υπάρχει άλλη λύση, καθώς αν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί -όχι μόνο εμείς αλλά και οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί- δεν θα μπορούμε να έχουμε το ίδιο νόμισμα με τους Γερμανούς».
Σε αυτό το σημείο άλλωστε εντοπίζει βασικά αίτια της σημερινής κρίσης: «Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο λάθος που διέπραξε η Ελλάδα ήταν η είσοδος στο ευρώ. Τώρα πρέπει να είμαστε διαρκώς το ίδιο ανταγωνιστικοί με τη Γερμανία».
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου