Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Στο Παρίσι η συνάντηση των G20

thumb
Στο Παρίσι ξεκινά η διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 (G-20) την Παρασκευή και στο επίκεντρο της είναι η σύγκλιση των απόψεων ως προς «τη διάγνωση και τη σύνταξη ενός καταλόγου δεικτών των οικονομικών επιδόσεων», βάσει των οποίων θα μπορέσουν να μετρηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση της Ομάδας των 20 υπό γαλλική προεδρία, με την Γαλλίδα υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει: «Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο θέμα των δεικτών αυτών, γύρω από τους οποίους γίνεται πολλή συζήτηση για την ώρα, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας». «Ελπίζουμε ότι το Σάββατο, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους δείκτες αυτούς», προσέθεσε η υπουργός.

«Αυτό που δεν θέλουμε», είπε «είναι το να κάνουμε υποδείξεις στην οποιαδήποτε χώρα για το ότι θα πρέπει να σταματήσει να είναι ανταγωνιστική, η να σταματήσει τις εξαγωγές, ή την κατανάλωση. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία, από την οποία θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε όλοι μας, όπως για παράδειγμα στον τομέα του πληθωρισμού».

Μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σε πέντε οικονομικούς δείκτες, δηλαδή το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, τις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα συναλλαγματικά αποθέματα, το έλλειμμα και δημόσιο έλλειμμα και χρέος και ιδιωτική αποταμίευση. Εφόσον επιτευχθεί μια από κοινού εκτίμηση τουλάχιστον στους παραπάνω δείκτες, η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι θα μπορέσει να προχωρήσεις στο «μεγάλο έργο των μεταρρυθμίσεων» τόσο στην οικονομική διακυβέρνηση όσο και στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Οι αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς, όπως λένε, οι προσδοκίες μέσα στην G-20 είναι περιορισμένες, αφού και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν μιλά πλέον, όπως έκανε πέρυσι, για την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος και την «αποκαθήλωση» του δολαρίου.

Τέλος, οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, καθώς Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομιών των κρατών-μελών της.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...