Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

«Θα ήθελα κι εγώ να συμμετέχω στις διαμαρτυρίες»

Την ανάγκη το Μάρτιο να ληφθούν σημαντικές και περιεκτικές «αποφάσεις-πακέτο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τη Φινλανδή ομόλογό του Μαρί Κιβινιέμι, στο Ελσίνκι κάνοντας λόγο για αποφάσεις «πολύ κρίσιμες και ιστορικές για όλη την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και το Ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε πως το δάνειό μας θα αποπληρωθεί και με τόκο, ενώ ερωτηθείς πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για την ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή και τις διαδηλώσεις της Τετάρτης, καθώς επίσης και εάν θα ληφθούν νέα μέτρα, είπε: «Έπρεπε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και του χρέους που κληρονομήσαμε, αλλά δείξαμε αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις. Κατανοώ τον πόνο και τη διαμαρτυρία», προσθέτοντας ότι ορισμένες φορές λέει στους διαδηλωτές ότι θα ήθελε κι εκείνος να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες, διότι, όπως είπε, δεν χαίρεται για ότι συμβαίνει. Διερωτήθηκε δε «γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση».

«Δεν είναι αρκετό να διαμαρτυρόμαστε, αλλά πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και πιστεύω το ίδιο και ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε.

«Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε τη χώρα μας βιώσιμη οικονομία και αξιόπιστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους εταίρους και τους δανειστές μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου,  επισημαίνοντας: «είμαστε αξιόπιστοι και θα αποπληρώσουμε το δάνειο και με τόκο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αγορές είναι αρκετά «νευρικές» και τόνισε ότι «γι' αυτό ορισμένα μέτρα για την καλύτερη διαχείριση του χρέους, όπως θα έκανε κάποιος για μια τράπεζα ή μια επιχείρηση, είναι κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο, θα ηρεμούσε τις αγορές και θα μας επέτρεπε να το αντιμετωπίσουμε με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «το 80% των πιο δύσκολων αποφάσεων έχει ληφθεί» και υπογράμμισε ότι ακόμα έχουν πολλά να γίνουν παραπέμποντας στη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, το αγροτικό μοντέλο και τον τουρισμό και συμπλήρωσε: «θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, να φέρουμε επενδύσεις, να μπορούμε να αποκρατικοποιήσουμε ώστε να μας βοηθήσει να μειώσουμε το χρέος, παράλληλα με την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στις αλλαγές που ήδη έχει κάνει σε έναν χρόνο και που συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση, έχοντας τον απαραίτητο χρόνο που παρείχε η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, για τον οποίο «συλλογικά πήραμε σημαντικές αποφάσεις», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε τη βία σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη  τονίζοντας πως χρειαζόμαστε μια ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία.

Από την πλευρά της η Φινλανδή πρωθυπουργός, τόνισε αναφορικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνδράμει στη θέσπιση ενός περιεκτικού πακέτου που θα ηρεμήσει τις αγορές και πως αν υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις χωρών με δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η λύση θα τους προσφερθεί μέσω του πακέτου. Εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που έλαβε άμεσα η Ελλάδα για να εξισορροπήσει την οικονομία της, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κατάστασή της «παραμένει πολύ ευαίσθητη» και πως «οι περισσότερες επίπονες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα στο δρόμο». «Περιμένουμε ότι θα συνεχίσει να θέτει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι απαραίτητο για το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρώπης συνολικά», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...