Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Καλές οι προθέσεις, αλλά 50 δις δεν μαζεύονται


Ο στόχος να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια από την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μοιάζει «Όνειρο θερινής νυκτός»

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας μοιάζει ο στόχος να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια από την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, τα ακίνητα δεν φτάνουν σε αυτό το «υπερογκο» ποσό, καθώς κάποια είναι «άγνωστα» και κάποια άλλα μισθωμένα.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ, το Δημόσιο διαθέτει 71.000 ακίνητα, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 272 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα 16.000 είναι άγνωστα , 35.000 είναι καταπατημένα και 9.500 μισθωμένα σε τρίτους!

Από την ακίνητη περιουσία του κράτους μόλις το 15% είναι γνωστό και καταγεγραμμένο, ενώ πολεοδομικά, δασικά και αρχαιολογικά ζητήματα βάζουν εμπόδια στην καταγραφή των υπολόιπων.

Εμπόδια βάζει και η έλλειψη καθορισμού χρήσης, δηλαδή τι μπορεί να κάνει ένας επενδυτής με το ακίνητο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των 598 μικρών ιδιωτικών νησιών, 50 από τα οποία βγήκαν στο σφυρί αλλά ουδέποτε ενδιαφέρθηκε κάποιος επενδυτής να τα αποκτήσει.

Επίσης, μόνο το 13,7% των ακινήτων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου είναι πραγματικά ελεύθερο προς αξιοποίηση, με τα καταπατημένα να είναι συνήθως «φιλέτα».

Όπως προκύπτει, μετά δυσκολίας βγαίνει μια λίστα με 10 - 15 ακίνητα τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών!

Σε συνέντευξη πάντως που παραχώρησε για την εφημερίδα «Έθνος», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει πως «η άμεση πώληση γης είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους είσπραξης εσόδων και όχι απαραίτητα ο πλέον πρόσφορος τις περισσότερες φορές».
Τι είπε στο «Εθνος» ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

«Οι ιστορίες με τα ζευγάρια που τσακώνονται έχουν κουράσει», λεει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών που τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ακόμα και από υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, εξήγησε πώς μπορούν να προσεγγιστούν τα 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις τα επόμενα 5 χρόνια, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα πουληθεί δημόσια γη.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποδίδει τα συντροφικά μαχαιρώματα σε «εντυπώσεις που επιχειρεί να δημιουργήσει μια μερίδα των Μέσων», επισημαίνοντας πως κάθε εβδομάδα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι ανοικτές και σε αυτές συμμετέχουν και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

«Οι διαφωνίες μεταξύ των μελών μιας κυβέρνησης είναι τόσο τακτικές, όσο χρειάζεται για να υπάρχει ένας δημιουργικός διάλογος», προσθέτει και χαρακτηρίζει τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών «άχαρο συχνά».

Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια και τον σάλο που ξέσπασε, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει: «η άμεση πώληση γης είναι ένας από τους πολλούς τρόπους είσπραξης εσόδων και όχι απαραίτητα ο πλέον προσοδοφόρος... οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις έχουν γίνει με άλλες μορφές αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που προσέλκυσαν και ιδιωτικά κεφάλαια -το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός και το μετρό της Αθήνας- αλλά και εκμετάλλευσης δημόσιων πόρων, όπως το φάσμα συχνοτήτων για παροχή αδειών κινητής τηλεφωνίας».

«Για το 2011 ο στόχος που έχουμε είναι 1 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα τον ξεπεράσουμε», προσθέτει ο υπουργός και μεταξύ άλλων αναφέρει την επέκταση παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας, την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΔΕΠΑ, την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ και την προώθηση συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακούς λιμένες.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...