Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Τι προτείνει ο Σόρος για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη



Ακατάλληλο χαρακτήρισε τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ο διεθνούς φήμης επενδυτής Τζορτζ Σόρος μιλώντας στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο τρόπος αυτός καταδικάζει «σε μόνιμη μειονεκτική θέση τις υπερχρεωμένες χώρες». Αντί αυτού προτείνει μια λύση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η αναδιάρθρωση των χρεών. Στη συνέχεια θα πρέπει να τροποποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης ώστε να παράσχει στήριξη όχι μόνο στα κράτη αλλά και στις τράπεζες. Διότι όπως τονίζει «θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών παρά οι επιμέρους μηχανισμοί κάθε κράτους».
Η πρόταση του Σόρος προβλέπει την αγορά «προβληματικών» κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές και όχι από τις ιδιωτικές τράπεζες. Οι κάτοχοι των κρατικών ομολόγων θα μπορούν στη συνέχεια να απαλλαχθούν από το βάρος αυτών των χρεογράφων καθώς θα έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τις ζημιές σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα ο 81χρονος επενδυτής προτείνει μια έμμεση διαγραφή μέρους του χρέους των ευρωπαϊκών οικονομιών με ομόθυμη απόφαση όλων των κυβερνήσεων. «Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες».
Ο κ. Σόρος σημείωσε επίσης ότι η λανθασμένη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μπορεί να κλονίσει όχι μόνο την οικονομική σταθερότητα αλλά και τα θεμέλια της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. «Αν η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων γίνει θεσμός, αυτό θα προκαλούσε τεράστιες εντάσεις στους κόλπους της Ενωσης ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους. Αυτός ο απολύτως προβλέψιμος κίνδυνος θα πρέπει να αποφευχθεί», υποστηρίζει ο αμερικανός επενδυτής.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...